Home

Achtergrond 261 x bekeken

Brussel verdeelt klimaatpijn over EU-landen

Vorig jaar waren het mooie beloften om de opwarming van de aarde tegen te gaan, nu moeten ze nagekomen worden.

De Europese Commissie verdeelt morgen de pijn die geleden moet worden om de afgesproken klimaatdoelen in 2020 te halen. Welke van de 27 EU-landen moeten veel meer gaan doen aan het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas CO2 (kooldioxide) en wie moet het meeste hernieuwbare energie uit zon, water en wind gaan produceren? Welke landen worden ontzien?

Voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel was de klimaattop van de EU-leiders vorig jaar maart in Brussel een groot succes. Onder haar leiding kwamen de regeringsleiders tot wat toen werd genoemd het meest ambitieuze klimaatplan ooit. Beloofd werd om in 2020 20 procent zuiniger met energie te zijn dan in 1990, 20 procent minder kooldioxide uit te stoten, eenvijfde van de energie te halen uit hernieuwbare bronnen en 10 procent van alle brandstof voor transport uit biobrandstoffen. Maar dat waren beloften. Vanaf nu moet er gepresteerd worden.

De rijkere landen zullen meer moeten doen dan arme nieuwkomers in de EU als Roemenië en Bulgarije, zoveel werd de afgelopen weken wel duidelijk. Deze landen mogen zelfs meer kooldioxide uitstoten om te voorkomen dat hun economische groei stokt.

Duidelijk werd ook dat landen die al heel 'groen' en milieubewust met energie omspringen, daar geen voordeel van hebben. Zweden bijvoorbeeld, haalt nu al 40 procent van al zijn energie uit hernieuwbare bronnen als water, wind en zon, maar moet desondanks bijna net zo veel extra leveren als Luxemburg, dat op dit vlak nu nog praktisch nul scoort.

Het hele pakket aan plannen gaat Europa 60 miljard euro per jaar kosten, een half procent van het totale bruto binnenlands product (bbp) van de EU. Dat is nodig om te voorkomen dat de opwarming van de aarde de 2 graden Celsius overstijgt. En niets doen is nog veel duurder, meent Brussel. Dan kunnen de kosten oplopen tot 20 procent van het totale bbp: 2400 miljard euro per jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.