Home

Achtergrond 351 x bekeken 2 reacties

Britse koeien dood door vergiftigde aardappelen

Zes koeien op een boerderij in het Oostengelse East Anglia zijn bezweken na het eten van vergiftigde zoete aardappelen.

De aardappelen waren wegens beschadigingen niet meer geschikt voor menselijke consumptie en werden daarom aan het vee gevoerd. Vermoedelijk zijn daarbij tijdens de opslag giftige schimmels ontstaan.

De zaak is aan het licht gebracht met een brief in de Veterinary Record, het tijdschrift van de British Veterinary Association. De zes koeien behoorden tot een kudde van vijftien Limousin-dieren die dagelijks gemiddeld zeven kilo zoete aardappelen als voer kregen toegediend. De zes dieren overleden binnen een periode van vier dagen door ademhalings- en andere problemen.

De boer, die de dieren al eerder hetzelfde voer had voorgezet, is daarop onmiddelijk gestopt met het gebruik van de aardappelen. Diergeneeskundigen hebben veehouders aangeraden voorzichtig te zijn met dit voer, dat in trek is vanwege de hoge voedingswaarde in combinatie met lage prijs.

Volgens de brief in de Veterinary Record is het de eerste geval in Groot-Brittannië maar is het gevaar van vergiftiging in aardappelen al veel langer bekend in de VS en in China. Het gebruik van zoete aardappelen als veevoer neemt toe doordat deze groente wegens de vermeende gezondheidseigenschappen snel populairder wordt.

Volgens een woordvoerder van de Food Standards Agency zijn geen gevallen bekend bij mensen. De FSA waarschuwt echter wel ook aardappelen voor thuisgebruik droog en koel op te slaan om vergiftiging te voorkomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacques Vergroesen

  Er wordt gesproken over dode koeien door zoete aardappelen en daarna wordt dit overgenomen als aardappelen.

  Het betreft een vertaald bericht uit de UK en ik neem aan dat het over "Sweet potatoes" gaat. Dat zijn geen aardappelen!!!!

 • no-profile-image

  Romain Cools

  Er moet toch een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen "zoete" aardappelen (Ipomoea batatas Poir) en "aardappelen" (Solanum tuberosum).
  De "zoete aardappelen" behoren tot een totaal andere familien, namelijk de Convulvulaceae.
  Het is evident dat deze groente andere ziektes kent dan de aardappel.
  Verwarring in deze dient vermeden te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.