Home

Achtergrond 171 x bekeken

Brandweerlieden onvoldoende beschermd tijdens werk

De brandweerkorpsen beschermen hun spuitgasten onvoldoende bij hun gevaarlijke werk.

Zo hebben negen van de tien korpsen niet in kaart gebracht wat de risico's zijn als brandweerlieden uitrukken voor een brand of ongeluk. Verder heeft de Arbeidsinspectie bij een controle bij ruim 270 korpsen in totaal 675 overtredingen geconstateerd.

Dat heeft de Arbeidsinspectie vandaag bekendgemaakt. Volgens de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken kunnen brandweerkorpsen hun personeel alleen goed beschermen als ze de risico's goed in kaart hebben gebracht. Die risico's zijn groot volgens de Arbeidsinspectie. Bij bluswerk, hulpverlening en oefeningen vallen jaarlijks gemiddeld twee doden en tientallen gewonden.

Volgens de Arbeidsinspectie is er ten opzichte van een eerdere controle in 2000 weinig verbeterd bij de korpsen. Brandweerpersoneel is vaak slecht beschermd tegen vallen van grotere hoogte. Ook voldoen beschermingsmiddelen, zoals zwemvest, adembescherming, harnasgordel, lijnen en hijsbanden, niet aan keuringseisen en zijn ze niet goed onderhouden.

Ook het werk van duikers bij de brandweer is volgens de Arbeidsinspectie riskant. Vorig jaar kwam er bij een oefening in Urk een duiker om het leven. Uit de controles bleek ook dat de eerste-hulpuitrusting niet altijd in orde, ontbraken voorzieningen om te communiceren, diepte te meten en waren er geen waterkaarten of instructies aanwezig.

De Arbeidsinspectie heeft bij verantwoordelijken in de sector aangedrongen op maatregelen. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding zouden inmiddels samenwerken aan verbeteringen. De inspectiedienst zegt de vinger aan de pols te zullen houden en gaat binnen enkele jaren controleren of inderdaad de veiligheid is vergroot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.