Home

Achtergrond 477 x bekeken 1 reactie

Boomkwekerij start samenwerking in Afghanistan

Verbeek Boomkwekerijen uit Steenbergen heeft gisteren in het kader van PSOM 500.000 euro subsidie gekregen van het Ministerie van Economische Zaken voor de aanplant van fruitbomen in Afghanistan.

Eigenaar Adrie Verbeek vertelt dat zijn bedrijf twee boomgaarden van vijftien hectare gaat aanleggen bij de hoofdstad Kabul en in de provincieplaats Herat.

Afghanistan is van origine een echt fruitland, maar door de oorlog heeft de productie veel schade opgelopen. Op deze manier biedt Verbeek ook een alternatief voor de opiumteelt.

In maart worden de eerste bomen aangeplant. De bomen zijn afkomstig van Verbeek Boomkwekerijen en van Boomkwekerij Fleuren uit Baarlo. De Nederlandse kweker begeleidt het project op afstand.

"Door de oorlog die daar momenteel heerst, is het te riskant om daar nu zelf aan het werk te gaan. Ik ben overigens wel van plan om binnenkort naar Afghanistan toe te gaan. Onze Afghaanse partner ABACA stuurt het project aan en zij leiden de Afghanen ook tot fruitteeltadviseurs op", aldus Verbeek.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  B

  Nederlands fruit bomen in Afganistan
  Wat ik hoor van mensen die daar werken is dat het probleem daar is met het laten groeien van planten en bomen.
  Het zout gehalte in de bodem.
  Of gaan ze de Nederlandse fruitboom enten op de daar zout bestendiger fruitboom?
  Groeten
  B.Stoks

Of registreer je om te kunnen reageren.