Home

Achtergrond 432 x bekeken 1 reactie

Boeren zijn idolen van deze tijd

Boeren zijn sexy. Boerendatingsites floreren, agrarische scholen krijgen meer aanmeldingen en schuurfeesten op het platteland zijn binnen korte tijd uitverkocht.

Er bestaat zelfs een Boer Zoekt Vrouw receptenboek en een dito quiz, op de gelijknamige website.

De Dichter Des Vaderlands wijdde een gedicht aan de vermeende aanstichter van dit fenomeen getiteld 'Kijkcijfer: 10', slaand op het uiterst succesvolle programma van de KRO.

In Pakistan is men nog in de rouw, voor Brinkman is geen plaats op Curaçao. En Doekle's mooie oproep stond in Trouw maar ik heb enkel oog voor Boer zoekt Vrouw, zo luidt de laatste strofe van Driek van Wissen.

"Het platteland is hot'', zegt Marilou Lommers, mede-eigenaar van Farm Date, een boerendatingsite. Met 3000 bezoekers per dag klaagt zij niet over belangstelling. Die interesse neemt toe met ongeveer 25 procent als het televisieprogramma een reeks uitzendingen heeft.

"Het imago van de boer is erdoor verbeterd. Boeren zijn niet langer per se oude, tandeloze mannen met een sjekkie in hun mond'', aldus Lommers. Volgens de onderneemster bestaat door het programma wel de mogelijkheid dat de kijker het platteland en zijn bewoners gaat idealiseren. "We krijgen meer aanmeldingen omdat mensen volgens mij op zoek zijn naar meer rust en de sereniteit van het platteland.''

Het gevaar van idealiseren bestaat ook volgens W. van der Weg, directeur van de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten. "Op zich geeft het programma een redelijk realistisch beeld van het boerenbedrijf, maar deze hype kan ook doorslaan. Mensen zoeken altijd naar idolen en nu zijn de boeren in. Het moeten geen cultfiguren worden'', zo zegt Van der Weg.

Toch ziet hij ook de voordelen. "Na de verschrikkelijke televisiebeelden tijdens bijvoorbeeld de mond- en klauwzeercrisis of ten tijde van de varkenspest verbetert het imago nu wel door dit programma. Dat is prima, maar het zal de landbouw in Nederland heus niet verbeteren.''

Lees ook 'Climax Boer Zoek Vrouw kan concurreren met Oranje'

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    klaas

    Zelfs Marianne T. denkt er zo over.

Of registreer je om te kunnen reageren.