Home

Achtergrond 204 x bekeken

Bloemen- en plantenexport 4,4 procent hoger

De exportwaarde van bloemen, planten en uitgangsmateriaal is in 2007 met 4,4 procent geklommen tot bijna 5,5 miljard euro.

Dat meldt het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). Uit de cijfers van HBAG blijkt dat Oost-Europa zich snel ontwikkelt tot een volwassen markt. Het aandeel van de export steeg met 19 procent van 5,9 tot 8,1 procent. Deze ontwikkeling ligt in lijn met de toegenomen export van de groente- en fruitsector naar deze regio. Oost-Europa, Rusland incluis, vertegenwoordigt nu een markt van 441 miljoen euro.

De cijfers tonen tevens het groeiende belang van de markten dichtbij voor de sierteeltsector. Het exportaandeel van Europese landen steeg van 93,5 procent tot 96,6 procent. Scandinavische landen namen 6 procent meer af al blijft hun aandeel beperkt. Zuid-Europa importeerde voor een gelijk bedrag als in 2006.

Traditionele topmarkten als Duitsland, Frankrijk en Engeland groeiden minder snel, maar nog altijd meer dan de gemiddelde economische groei van Nederland. In totaal bezetten ze een waarde van 3,2 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.