Home

Achtergrond 288 x bekeken 2 reacties

Bloedbad op Europese beurzen

De Europese effectenbeurzen hebben maandag forse verliezen geleden. De toonaangevende beursgraadmeters verkeerden in zwaar weer door de zich opeenstapelende problemen op de kredietmarkt en angst voor een recessie in de Verenigde Staten.

”Zo bar en boos als vandaag is het lange tijd niet geweest”, zei een handelaar in Amsterdam. De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam verloor 28 punten (6,1 procent) en kwam uit op 422,45 punten. Het was de grootste daling sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001. De MidKap-index dook 34 punten (5,9 procent) omlaag tot 530,79 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tussen de 5,5 en 7,2 procent onderuit.

Beleggers konden zich vandaag niet laten inspireren door Wall Street, want daar zijn de deuren gesloten wegens Martin Luther King Jr. Day.

”Dit doet nogal paniekerig aan. De markt maakt zich zorgen over verdere afschrijvingen bij bankconcerns en winstgroei van bedrijven”, zei Ronald Doeswijk van beleggingsbureau Iris. Beleggers lieten vooral aandelen van banken en verzekeraars hard vallen op het nieuws dat Amerikaanse verzekeraars van obligaties in de problemen zijn gekomen.

ING was de grootste daler van de AEX met een verlies van ruim 10 procent. Fortis en Aegon moesten respectievelijk 6,7 procent en 8,2 procent inleveren.

Bij de middelgrote fondsen maakte de internetbeleggingsbank Binckbank een smak met een verlies van 8,3 procent. De bodemonderzoeker Fugro was echter de grootste percentuele daler onder de MidKappers met een koersval van bijna 16 procent. Dat had volgens handelaren te maken met een daling van de olieprijs en het algemene negatieve marktsentiment.

De euro verloor aan kracht ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,4445 dollar vergeleken met 1,4630 dollar bij het slot van de beurzen in Europa vrijdag. Valutahandelaren speculeren erop dat de Europese economieën geraakt zullen worden door de problemen in de VS.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hertog Jan

    Nog een stap verder: schaf de beurs af en je hebt geen last meer van een recessie die omslaat in een depressie?

  • no-profile-image

    Paul

    extra reden voor cooperaties om niet naar de beurs te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.