Home

Achtergrond 426 x bekeken 2 reacties

'Biobrandstof amper zinvol voor milieu'

Het gebruik van biobrandstof is amper zinvol voor het milieu.

"De onzekerheid is te groot om te zeggen of het EU-doel van 10 procent biobrandstof leidt tot minder broeikasgassen'', aldus een uitgelekt rapport van het Joint Research Centre van de Europese Commissie.

De teelt van de energiegewassen en de productie van biobrandstof zorgt zelf ook voor veel CO2-uitstoot. "Alleen suiker uit Brazilië kan beschouwd worden als echt groen'', staat in het rapport vandaag in de Financial Times.

De EU streeft naar 10 procent biobrandstof in 2020. Het is een speerpunt in voorstellen die de Europese Commissie woensdag doet. Doel van de biobrandstoffen is niet alleen om het milieu te sparen, maar ook om minder afhankelijk te zijn van olieproducerende landen.

Vorige week zei EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) al dat biobrandstof een bedreiging is voor regenwouden en leidt tot duurder voedsel.

Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu van Milieudefensie, vindt het rapport een belangrijk signaal aan de Europese Comissie. "Biobrandstoffen uit grote plantages die leiden tot ontbossing en extra CO2 uitstoot, moeten we niet willen. We moeten ons klimaatbeleid niet ten koste van tropische bossen gaan voeren.''

Milieudefensie pleit voor andere maatregelen om uitstoot van broeikasgassen door het verkeer te beperken: zuiniger auto's, lagere maximumsnelheid, stoppen met de aanleg van nieuw asfalt en bevorderen openbaar vervoer

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kuiper

  Wel heel erg hypocriet! "Suiker uit Brazilië die goed voor het milieu is". Worden er eerst duizenden hectares regenwoud gekapt of afgebrand, en daarna suiker er inplanten en zeggen dat het goed voor het milieu is?!!

 • no-profile-image

  Leen

  Citaat: "De teelt van de energiegewassen en de productie van biobrandstof zorgt zelf ook voor veel CO2-uitstoot. "Alleen suiker uit Brazilië kan beschouwd worden als echt groen'', staat in het rapport vandaag in de Financial Times."

  Waarschijnlijk weer zo'n artikel van halve waarheden uit de linkse kerk. Natuurlijk is er geen output zonder input! Ook Professor Lukas Reijnders meent een duit in het zakje te moeten doen door te verklaren dat het planten van bomen geen wezenlijke bijdrage levert aan het CO2 probleem. CO2 "vangen" en het in de bodem injecteren is een grotere utopie. Zowel de inzet van bosbouw als de biobrandstofgewassen leveren wel degelijk een bijdrage, echter deze is recht evenredig met de schaal waarop ze worden toegepast. In Nederland kunnen dergelijke initiatieven onmogelijk worden ontplooid. Er liggen echter goede mogelijkheden in Afrika, Voormalige Sovjetstaten Ruslan, Oekraine, Oezbekistan, Kazachstan, Australie, Noord- en Zuid- Amerika. Het is echter aan de Internationale gemeenschap of deze mogelijkheden al dan niet worden ingezet. Kliomaatverandering is een mondiaal probleem en kan alleen worden aangepakt indien er mondiaal draagvlak voor wel degelijk werkende oplossingen wordt gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.