Home

Achtergrond 186 x bekeken

Bijna helft huizen niet energiezuinig

Van de 64.109 huizen die inmiddels van een energielabel zijn voorzien, valt bijna de helft in de 'allerslechtste' E-, F- of G-categoriën.

Dat blijkt uit cijfers die SenterNovem vandaag desgevraagd verstrekte. 29.942 Huizen hebben een E-, F-, of G-label. Nog eens 14.500 huizen hebben een D-certificering. "Alles hoger dan D is absoluut niet energiezuining te noemen.''

Dit jaar zijn al bijna 12.000 energielabels uitgegeven. Zo blijkt uit de cijfers van SenterNovem. De energielabels zijn per 1 januari verplicht voor mensen die hun huis willen verkopen of verhuren.

Bij het totale aantal woningen dat nu voorzien is van een energielabel gaat het om ruim 13.000 koopwoningen en bijna 51.000 huurwoningen. De huurwoningen zijn veelal in bezit van woningcorporaties, die lopen voor in het voorzien van hun woningen van het verplichte label. Woningeigenaren maken nu een inhaalslag.

Wat opvalt is dat huizen uit de bouwperiode 1960-1975 verreweg het vaakst in de slechtste energiecategorieën vallen, categorie F of G. Het A-label, dat gegeven wordt aan de meest energiezuinige huizen, is er vooral voor woningen uit de bouwjaren 1996-2005. In totaal zijn er maar 1316 A-labels uitgedeeld.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt sinds de verplichte invoering dit jaar geen klachten gehad te hebben over de labels. Op voorhand zag de vereniging wel knelpunten in de certificering, omdat de VEH geen vertrouwen had in de adviseurs die de labels moeten uitgeven. Verder miste ze een klachtenregeling en de mogelijkheid voor de consument om de adviseur te controleren.

"We krijgen er wel veel vragen over'', zegt Hans André de la Porte van de VEH. De meeste gestelde vraag van mensen is wat er gebeurt als zij het label niet aanschaffen. Weinig, want daar staan geen sancties op.

Het verbaast André de la Porte niet dat de huizen uit de periode 1960-1975 zo slecht beoordeeld worden. "In die tijd moest er vooral veel en snel gebouwd worden. Er was geen aandacht voor isolatie.'' De VEH-voorman geeft toe dat de labels deze materie wel heel inzichtelijk maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.