Home

Achtergrond 196 x bekeken

Beweeglijke TTF-gasmarkt biedt kansen voor telers

De beweeglijke gasprijzen op de TTF markt bieden telers kansen.

Telers kunnen gaan speculeren met gas door hun gekocht gasvolume tegen een hogere marktprijs te verkopen op de TTF-markt. Hierdoor kunnen telers besparen op hun gaskosten.

Dat zegt gasaanbieder AgroEnergy in Delft. Voor inkoop van gas wachten telers hun kans af op het moment van de laagste gasprijs in de markt. Telers die bij AgroEnergy het product AgroTradeGas afnemen, kunnen het gas echter ook weer verkopen wanneer de gasprijs hoog is op de TTF-markt. Wanneer telers dit willen doen, moeten zij wel genoeg volume hebben, omdat op de TTF-markt wordt gewerkt met volumeblokken. AgroEnergy voegt de volumes gas van telers daarom bij elkaar en biedt dit aan op de TTF-markt.

AgroEnergy heeft zo begin dit jaar een goede deal gesloten voor 33 telers. In week 4 voegde zij een volume van 14 miljoen kuub samen en verkocht dit voor een gemiddelde prijs van 26,7 cent per kuub. "Tegen de marktwaarde van vorige week dinsdag gaf dit een resultaat van 220.000 euro. Oftewel een gasprijsverlaging van 1,5 cent per kuub voor de betreffende telers", aldus Rien Bot van AgroEnergy.

Hij verwacht dat deze manier van speculeren de komende tijd toeneemt. "We merken dat er meer activiteit komt in de gasmarkt. De gemiddelde prijs is danwel vrij stabiel, maar een stijging of een daling zal naar verwachting vaker voorkomen en dan in kortere periodes." Iets dergelijks gebeurt al jaren op de electriciteitsmarkt. Volgens hem is het wel verstandig om als teler niet met het volledige volume mee te doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.