Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Bestrijding fraude erg nodig

Fraude met pootgoed moet worden bestreden. Het is in het belang van de hele aardappelsector dat de kweekbedrijven doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe rassen.

Het gebruik van ongecertificeerd pootgoed kost de kwekers geld. Ze lopen inkomsten uit licenties mis en illegaal pootgoed verdringt hun gecertificeerde pootgoed van de markt.

Het initiatief van de Nederlandse pootgoedbedrijven HZPC en Agrico en de Duitse bedrijven Solana en Europlant om fraude met pootgoed in België op te sporen, is daarom niet meer dan logisch. Volgens de kweekbedrijven wordt in België illegaal pootgoed gebruikt.

Ze weten niet in welke mate, maar dat het gebeurt staat voor hen vast. Soms worden zelfs in advertenties hun rassen aangeboden, zonder dat daar royalty’s voor zijn betaald. Door deze praktijken in België hard aan te pakken, hopen de kweekbedrijven dat telers in andere landen met dezelfde ideeën worden afgeschrikt.

Dat is te hopen, want het ontwikkelen van nieuwe rassen kost veel tijd en geld. Nieuwe rassen blijven nodig om de opbrengst te verhogen en om resistentie tegen ziekten in stand te houden. Dat is in het belang van de hele aardappelsector, niet in de laatste plaats voor de telers. Alleen als de kweekbedrijven er zeker van zijn dat ze de inkomsten krijgen waar ze recht op hebben, zullen ze door blijven gaan met de broodnodige ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan

  Fraudebestrijding Lulkoek!
  Handelshuizen hebben de telers in de tang.
  Marges teler-handelshuis-teler.(100%)
  Alleenrecht verkoop is misdadig en tegen de regels!

Of registreer je om te kunnen reageren.