Home

Achtergrond 297 x bekeken

Beleidsbesluit btw en DGA na jurisprudentie EG-hof

Enige jaren geleden besloot de Hoge Raad dat een directeur-grootaandeelhouder (DGA) btw moest afdragen over zijn arbeidsvergoeding. Deze beslissing blijkt niet juist te zijn geweest. Volgens het Europese Hof is een DGA die, ter uitvoering van een arbeidsovereenkomst met zijn bv, in naam en voor rekening van die bv alle werkzaamheden van die bv verricht, géén ondernemer voor de btw. Dit arrest heeft grote consequenties voor de praktijk. Het is van belang voor alle ondernemers die hun bedrijf uitoefenen in de bv-vorm. Er zijn onder meer gevolgen voor het recht op aftrek van voorbelasting en voor de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Het ministerie van Financiën publiceerde onlangs een beleidsbesluit over de btw-gevolgen naar aanleiding van het arrest van het EG-Hof van Justitie van 18 oktober 2007 (Van der Steen-arrest). Het beleidsbesluit gaat in op de btw-gevolgen door het wegvallen van het ondernemerschap bij de DGA.

Zo hoeft een DGA geen btw meer te betalen over de vergoeding van arbeidswerkzaamheden die hij voor zijn vennootschap(pen) verricht. Verder kan bij het einde van het ondernemerschap sprake zijn van een correctie over goederen waarvoor eerder recht op (gedeeltelijke) aftrek van voorbelasting bestond. Goedgekeurd is dat voor de correctie mag worden uitgegaan dat het goed per 1 januari 2008 overging. Het besluit bevat voorts enkele goedkeuringen voor de situatie dat de goederen achterblijven in de vennootschap(pen).

Het arrest heeft tot gevolg dat een DGA-ondernemer vanaf 18 oktober 2007 niet langer als ondernemer wordt aangemerkt. Het beleidsbesluit gaat in op de btw-gevolgen van deze wijziging en onderscheidt daarbij vijf situaties:

  • 1. een DGA was opgenomen als zelfstandig ondernemer;
  • 2. de DGA-ondernemer maakte onderdeel uit van een fiscale eenheid met één vennootschap waarvoor een beschikking is afgegeven;
  • 3. de DGA-ondernemer handelde op grond van een eerder beleidsbesluit als ware hij onderdeel van een fiscale eenheid met een vennootschap;
  • 4. de DGA-ondernemer maakte onderdeel uit van een fiscale eenheid met meerdere vennootschappen waarvoor een beschikking is afgegeven;
  • 5. de DGA-ondernemer handelde op grond van een eerder beleidsbesluit als ware hij onderdeel van een fiscale eenheid met een meerdere vennootschappen.
Voor alle situaties geldt dat geen btw meer is verschuldigd over de vergoeding van arbeidswerkzaamheden die de DGA voor ‘zijn’ vennootschap(pen) heeft verricht.

Voor de bedrijfsmiddelen die in de DGA-onderneming aanwezig waren, waarvoor in het verleden btw is teruggevraagd, geldt een eenmalige eindafrekening. Een tweede artikel over het besluit gaat nader in op deze eenmalige eindafrekening.

Meer informatie: verwijzen/doorklikken het besluit. Ministerie van Financiën, 21-12-2007, nr. CPP2007/3160 (gepubliceerd 2-1-2008).

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Beleidsbesluit btw en DGA na jurisprudentie EG-hof, de eenmalige eindafrekening (2e artikel)

Lees ook Directeur-grootaandeelhouder niet altijd ondernemer voor btw

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘DGA’

Meer informatie Ministerie van Financien, besluit CPP07-355/06 van 21 december 2007 (publicatie 2 januari 2008): Omzetbelasting, motorrijtuigenbelasting en belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Directeur-grootaandeelhouder en gevolgen Van der Steen arrest Hof van Justitie, zaak C-355/06.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.