Home

Achtergrond 209 x bekeken

‘Aujeszky-vergoeding voor vijf varkensbedrijven’

De berekening van de vergoeding in de Aujeszky-zaak geldt alleen voor de vijf varkensbedrijven die hierover een rechtszaak hebben gevoerd. Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER) op basis van een tussenarrest van het Gerechtshof in Den Haag.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) weerspreekt deze lezing.

De NVV startte meer dan tien jaar geleden een rechtzaak over de verplichte enting van varkens tegen de ziekte van Aujeszky. De Hoge Raad bepaalde in februari 2005 dat varkenshouders een schadevergoeding moeten krijgen, omdat ze tussen 1993 en 1998 te veel hebben betaald voor de entingen. De NVV en de SER kunnen het niet eens worden over de hoogte van de schadevergoeding.

Daarop bepaalde het gerechtshof dat een commissie van drie deskundigen hierover een advies opstelt. Volgens Ben Modderman, directeur bestuurszaken bij de SER, gaat de commissie bepalen hoeveel de vijf varkenshouders die een gerechtelijke procedure hebben gevoerd, te veel hebben betaald voor de Aujeszky-entingen. “Het gaat over de vraag in hoeverre de varkenshouders zijn benadeeld omdat ze niet zelf konden onderhandelen over de tarieven voor de Aujeszky-entingen. De deskundigen moeten uiterlijk 30 april een concept-oordeel voorleggen aan de SER en de NVV. Op 1 juli moet het worden voorgelegd aan het gerechtshof.”

Of registreer je om te kunnen reageren.