Home

Achtergrond 139 x bekeken

Alsnog celstraf wegens fraude voor Franse zuiveldirecteuren

Twee directeuren van het Franse zuivelbedrijf Fléchard zijn alsnog veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk acht en vijf maanden vanwege fraude met Europese exportsubsidies voor boter.

Dat heeft de rechtbank in het Franse Créteil bepaald. De twee waren in november vorig jaar al veroordeeld, maar die uitspraak werd toen geschorst. De beklaagden moeten ook 23 miljoen euro aan EU-subsidies terugbetalen.

Fléchard ontving tussen 1997 en 2000 miljoenen euro’s aan exportsubsidie voor boter. Ten onrechte: het bleek te gaan om een mengsel van boter, vet, reuzel en plantaardige olie, dat zou zijn geleverd door Italiaanse bedrijven met nauwe banden met de maffia.

De twee directeuren werden vrijgesproken van de aanklacht van een samenzwering met de Italiaanse maffia om de boel te flessen. Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk.

Eurcommissaris Siim Kallas (fraudebestrijding) sprak van een groot succes. "De uitspraak laat zien dat fraude met EU-gelden niet ongestraft kan plaatsvinden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.