Home

Achtergrond 151 x bekeken

'Afsteken vuurwerk alleen oudejaarsnacht'

Het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling wordt beperkt. Minister Jacqueline Cramer wil het afsteken alleen nog toestaan in de nacht van oud op nieuw tussen 22.00 uur en 02.00 uur.

Momenteel mag dat op oudjaar vanaf 's ochtends tien uur. Cramer wil het verder mogelijk maken dat gemeenten vuurwerk alleen op bepaalde plaatsen toestaan.

Afgelopen jaarwisseling liep de vuurwerkoverlast zo sterk uit de hand dat er stemmen opgingen voor strengere regels.

Voorwaarde voor de nu voorgestelde strengere regels is wel dat goede handhaving mogelijk is, schrijven Cramer en collega-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal verkoopdagen blijft op drie staan. Cramer vreest anders voor problemen met de aanvoer en met het naleven van veiligheidsvoorschriften.

Het kabinet wil wel weer strengere regels voor illegaal vuurwerk. Juist dat soort vuurwerk lijkt vaak te worden gebruikt tegen hulpverleners en politie. Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd daarmee ook de meeste schade aangericht.

Er wordt daarom volgens Cramer gewerkt aan Europese normen voor vuurwerkartikelen. Die moeten zo streng worden dat het zware gevaarlijke vuurwerk uit de hele EU wordt gebannen.

Daarnaast wil zij via de Europese Commissie afspraken maken met China over het voorkomen van illegale import. Er komt onderzoek naar een typekeurmerk voor vuurwerk, in combinatie met een erkenningsregeling voor importeurs. Met de Belgische autoriteiten wordt overlegd over beëindiging van de verkoop van spektakelvuurwerk aan Nederlanders.

Een werkgroep onder leiding van de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf maakt een inventarisatie van de maatregelen die gemeenten en politie hebben genomen om geweld tijdens evenementen rond de afgelopen jaarwisseling te bestrijden. Zo kunnen lacunes aan het licht komen, die dit najaar kunnen leiden tot aanbevelingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.