Home

Achtergrond 264 x bekeken

Aardwarmtesysteem bij Van den Bosch draait probleemloos

Het aardwarmtesysteem bij glastuinbouwbedrijf Van den Bosch in Bleiswijk draait vrijwel probleemloos.

"Het krijgen van een juiste temperatuurverdeling- en regeling heeft in het begin wel veel extra aandacht gevergd", aldus vleestomatenteler Rik Van den Bosch.

Sinds december wordt 7 hectare verwarmd met water uit een aardlaag. Het regelen van de temperatuur in de kas was in het begin wennen omdat met heel andere temperaturen wordt verwarmd. Normaal gebeurt dat met water van 90 graden van de ketel, met aardwarmte ligt de begintemperatuur op 60 graden.

Van den Bosch: "We zijn eigenlijk weer van voor af begonnen met het regelen van de temperatuur." De kunst is om het water heel langzaam door de buizen te laten stromen zonder daarbij grote temperatuurverschillen in de kas te krijgen.

Vooral op koude en warme dagen is dat een uitdaging. Zo gebruikt het bedrijf momenteel ook de verwarming boven het pad, die normaal gesproken altijd uit stond. Gedurende de afgelopen weken, haalt de pomp ongeveer 130 tot 160 kuub warm water per uur naar boven. "We hopen dat de capaciteit van de pomp op den duur nog wat omhoog kan." Tot nu toe heeft het bedrijf nog geen gebruik hoeven maken van de ketel.

Lees meer in het Weekblad Groenten & Fruit van vrijdag 25 januari

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.