Home

Achtergrond 158 x bekeken 2 reacties

Aantal zwijnen Veluwe slinkt zonder drukjacht

Ook zonder de omstreden drukjacht toe te passen, slinkt het aantal wilde zwijnen op de Veluwe gestaag.

Van de naar schatting 6000 zwijnen zijn er de afgelopen tijd meer dan 3500 afgeschoten via de normale jachtmethode waarbij lokvoer wordt gebruikt.


Dat blijkt uit cijfers die de provincie Gelderland vandaag bekendmaakte. Om het ideale aantal van 835 te bereiken, zouden er dit jachtseizoen (tot en met 24 maart) nog ruim 1400 zwijnen moeten worden gedood.

Volgens Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid Veluwe is dit seizoen geen drukjacht meer nodig om de hoge zwijnenstand terug te dringen. "De zwijnen laten zich nu meer zien omdat de eikels en beukennootjes opraken. Jagen via de traditionele aanzit-lokmethode wordt daardoor effectiever. We mogen nog ongeveer duizend zwijnen schieten en de verwachting is dat we een heel eind komen''.

Volgens wildbeheerder Spek is het nog maar de vraag of drukjacht komende november en december nodig zal zijn. "Dat is afhankelijk van het aantal zwijnen op dat moment en het voedselpeil. Daar valt nu nog weinig over te zeggen.''

Ook het ministerie van Landbouw vindt dat nog niet is aan te geven wat er later dit jaar zou moeten gebeuren met de zwijnen. Het ministerie wacht bovendien de uitkomst af van de gerechtelijke stappen van de Faunabescherming. Idealiter zou drukjacht volgend seizoen niet meer nodig moeten zijn, ook al omdat het nieuwe beheersplan voor de Veluwe dan in werking moet zijn getreden, aldus een woordvoerster van landbouw.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) gaf tegen de wens van de Kamer in toestemming voor eenmalige drukjacht op de Veluwe. Ze volgde het Faunafonds dat drukjacht adviseerde, omdat de zwijnen niet meer op lokvoer afkwamen aangezien ze in de natuur meer dan genoeg voedsel vonden.

Lees ook Gelderland blijft drukjacht toestaan

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Dear

  En dan moet je Niko Koffeman horen: "als je last hebt van die zwijnen ga dan in Adam wonen". Ik zou zeggen Niko, mijn voorouders woonden er al voordat een zekere Hendrik ze deed importeren uit Duitsland...
  Ga zelf maar lekker op Urk wonen, hebben de buren minder last van je...
  Maar op Urk zullen ze je ook wel niet lusten ha ha... Siberie, daar hoor je thuis en dan zonder pelsmantel....
  Vanavond komt je spreekbuis Antoinette bij Knevel... ben benieuwd hoe dat weer gaat... Laat haar eens eerlijk vertellen wat haar maanfee is....

 • no-profile-image

  wil

  Heeft dan nog steeds niet iedereen door dat de zwijnenstand prima te beperken is door vroeg te jagen, dus af te schieten voordat de eikels en beukenootjes vallen? Kijk maar naar Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, die realiseren probleemloos iets van 90 procent afschot. Problemen ontstaan als jagers veel kilo's zwijn willen oogsten, en daarom de biggetjes nog een tijdje laten lopen. En ja, dan is er ondertussen zoveel voedsel uit de bomen gevallen dat ze zich niet meer laten lokken. Gek he? De jagers veroorzaken het probleem!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.