Home

Achtergrond 213 x bekeken

Verpakkingsbelasting raakt ook agrosector

Een tot nu toe onderbelicht fenomeen zal ook de agro- en foodsector waarschijnlijk stevig raken: tuinders met hun dozen en folie, fruit- en aardappeltelers met hun kisten, maar ook kaas- en worstmakers met hun worstvelletjes en kaaswas opgepast: de verpakkingsbelasting komt er aan.

Verpakkingsbelasting
‘Heffing verpakkingsafval treft agrarische sector stevig’, zo wist het Agrarisch Dagblad de dag na Prinsjesdag al te melden. En inderdaad: ook al zullen boer en tuinder niet de grootste klappen hoeven op te vangen, toch kan de sector door de nieuwe, per 1 januari 2008 in te voeren verpakkingsbelasting nog voor verrassingen komen te staan. Het gaat daarbij om veel geld: voor 2008 wordt de opbrengst op €240 miljoen geraamd. Voor 2009 en daarna zal de jaarlijkse opbrengst maar liefst €365 miljoen bedragen.

Doel
Het doel van de verpakkingsbelasting is ‘het bijdragen aan het verminderen van een aantal schadelijke verpakkingen en aan een verschuiving naar verpakkingsmaterialen met een minder schadelijke invloed op het milieu’. Dat er dáárnaast in de zeer nabije toekomst bijna 1 miljard (!) ouderwetse guldens wordt binnengehengeld, zal Den Haag echter niet onwelkom zijn. De nieuwe belasting onderscheidt zeven verschillende verpakkingsmaterialen: glas, aluminium, andere metalen (denk aan blik), kunststof, papier en karton, hout en ‘overige materiaalsoorten’, deze laatste duidelijk een restcategorie. Voor het tarief per materiaalsoort zal de fiscus zo veel mogelijk aansluiten bij een nu al bestaande heffing van het bedrijfsleven, teneinde de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden. Deze heffing gaat overigens deel uitmaken van de nieuwe verpakkingsbelasting.

Wie en wat
Het zijn alleen de grote producenten die de heffing gaan betalen: pas vanaf een productie van 15.000 kilo verpakkingen op jaarbasis gaat u betalen. Door deze drempel betrekt de fiscus 95 procent van alle materiaal in de heffing, maar blijft 98 procent van alle ondernemers (belastingplichtigen) buiten de heffing (zo wordt verkondigd). Dat klinkt mooi en dat is het ook, maar bedenk wel dat de blik-, glas-, papier- en aluminiumproducent de aan hen opgelegde heffing zonder enige twijfel volledig aan de afnemer (waaronder boer en tuinder) zal doorberekenen. Of die op zijn beurt de hogere kosten kan doorberekenen aan zijn afnemers, valt nog te bezien.

Worstvelletjes en kaaswas
Het Agrarisch Dagblad weet te melden dat er drie soorten verpakkingen worden onderscheiden: verpakking om te beschermen, verpakking om producten op een verkooppunt in te doen en verpakking om aan producten te bevestigen. Door deze omschrijving worden ook kaaswas en worstvelletjes belast. De belasting is verschuldigd als een verpakking voor de eerste keer in Nederland ter beschikking wordt gesteld.

Besparen
Op welke manier kan een ondernemer zich bij deze belasting de fiscus zo veel mogelijk van het lijf houden? Hergebruik van verpakkingen (denk aan statiegeldflessen en kratten, veilingkisten en dozen voor herhaald gebruik) wordt in deze belasting bevorderd: de tweede en verdere keer is de producent immers niet opnieuw belasting verschuldigd. Dat dit voor kaaswas en worstvelletjes wat moeilijk ligt zal duidelijk zijn. Verder kan gezocht worden naar (waarschijnlijk milieuvriendelijk) materiaal met een laag tarief. Handige doe-het-zelvers kunnen hun eigen kisten en kratten maken: zij zullen veelal onder de grens van 15 ton blijven. Verder kan het geen kwaad om tijdig, dus voor 1 januari aanstaande, wat extra verpakkingsmateriaal aan te schaffen. Een simpele, maar helaas altijd tijdelijke, oplossing in geval van een belastingverhoging.

S.F.J.J. Schenk, directeur adviesgroep Fiscale Zaken van de Gibo Groep

Lees ook Belastingplan 2008

Meer informatie Belastingplan 2008, factsheet Vergoening, 18 september 2007

Meer informatie Agrarisch Dagblad: Heffing op verpakkingsafval treft ook agrarische sector stevig

Meer informatie Prinsjesdag2007.nl: Invloed op boeren en tuinders

Meer informatie Agrarisch Dagblad over Prinsjesdag 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.