Home

Achtergrond 221 x bekeken

Vakmanschap bewezen

Telers hebben de grillige zomer goed doorstaan en daarmee blijk gegeven van hun kundigheid.

Echt geweldig mag de gewasoogst van 2007 niet heten. Daarvoor is er te weinig graan gedorst, zijn te veel poters gedeklasseerd, is het kuilvoer niet goed genoeg en het graszaad te minnetjes. Het is ronduit matig wat het land oplevert dit jaar.

En toch is de stemming opperbest. Hoe kan dat? Boeren hebben toch de naam dat ze altijd klagen? Ten eerste is er de prijs. De hoge grondstofprijzen maken (bijna) alles goed. Ten tweede: het had veel en veel beroerder gekund na een groeiseizoen waarin het weer zich van zijn extreemste kant liet zien. Niet eerder was er binnen één seizoen groot alarm over zowel droogte als langdurige wateroverlast. De goede stemming van nu is er dus vooral een van opluchting. Pechvogels met een mislukte oogst daargelaten, het had minder uit kunnen pakken. De schade is binnen de perken gebleven, met dank aan gunstig nazomerweer.

Maar niet alle eer gaat naar het weer. De les van dit jaar is dat je als boer niet uitsluitend overgeleverd bent aan het weer. Je bent er zelf ook nog, met alle hulpmiddelen van techniek, chemie en vakmanschap die tot je beschikking staan. In de natte julimaand dreigde de phytophthora het land te overspoelen. Maar dat gevaar is gekeerd door intensief en vooral slim te spuiten. Dankzij het populaire buienradar.nl konden veehouders tussen de buien door inkuilen. Verder hebben investeringen in zowel beregenings- als drainage-apparatuur zich ook dit jaar bewezen.

De aloude boerenuitdrukking ‘het weer blijft baas’ gaat niet meer op, of is in ieder geval haar scherpe kantjes kwijt. Oké, tegen hoosbuien van 100 millimeter is geen vakman opgewassen. Dat is de categorie domme pech. Daar heb je verzekeringen voor. Maar bij iets minder extreem slechte omstandigheden is met vakmanschap veel te redden. En dat vakmanschap is in ruime mate aanwezig, bewijst de meegevallen oogst van dit jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.