Home

Achtergrond 212 x bekeken

Tuinbouw moet rekenen met 160 miljoen extra lasten

De glastuinbouw moet er rekening mee houden dat ze volgend jaar 160 miljoen euro meer aan energiebelasting kwijt is. Dit blijkt uit de rijksbegroting voor 2008.

Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat Brussel niet opnieuw toestemming geeft voor een verlaagd tarief van de energiebelasting (ecotax) voor de glastuinbouw.

Zo blijkt uit de begrotingen van Financiën en LNV. Dit jaar loopt de bestaande regeling voor het verlaagde tarief af. Het kabinet heeft in overleg met de glastuinbouw wel een verzoek ingediend voor een nieuwe regeling, maar heeft nog geen antwoord van de Europese Commissie gekregen. Dit jaar wordt eigenlijk geen duidelijkheid meer verwacht en de kans bestaat serieus dat volgend jaar een 'nee' van Brussel volgt. Dan wordt de verlaging van de ecotax aangemerkt als staatssteun.

Daarom stelt het kabinet alvast een wetswijziging voor om het verlaagde tarief te laten vervallen. Het Parlement wordt gevraagd alvast in te stemmen met deze aanpassing, maar met dit voorbehoud dat de afschaffing van het verlaagde tarief pas definitief wordt als er een negatieve reactie uit Brussel komt.

Gaat Brussel toch akkoord met een nieuwe verlenging van het gunstige tarief, dan hoeft de wetswijziging niet te worden toegepast. Met het verlaagde tarief van de energiebelasting is dit jaar een bedrag gemoeid van 159 miljoen euro, raamt het kabinet. Dit geld houden tuinders nu nog in hun zak.

Of registreer je om te kunnen reageren.