Home

Achtergrond 237 x bekeken 2 reacties

Stap in goede richting, nu nog soepeler mestbeleid

Dat is de kwalificatie die ik geef aan het voorstel van de Europese Commissie om de verplichte braakregeling voor het komende seizoen op te schorten.

En eigenlijk had ik ook niet anders verwacht. Het is toch van de zotte om op goede cultuurgrond niets te verbouwen, terwijl wereldwijd de roep om voedsel en energie groeit. De graanvoorraden zijn tot een minimum geslonken, Duitse en Italiaanse boeren verdienen meer met koolzaad en zonnebloemen voor de olie dan met tarwe voor menselijke consumptie. Vervolgens zien we dat hier de maisprijs iedere dag stijgt omdat er vanuit Duitsland geen ene kilo korrelmais voor de ccm verwacht wordt.

Opschorten van de braakregeling is een eerste stap. Wanneer volgt de tweede stap? Die zou moeten inhouden dat het mestbeleid aangepast wordt, zodat de opbrengst per hectare kan stijgen. Organische mest hebben we ruim voorhanden, zodat we daarvoor geen kunstmest hoeven te kopen. De productie van kunstmest kost veel energie en die kunnen we wel voor andere doeleinden gebruiken.

En dan nog de derde stap. Ik verwacht dat in 2010 de natuurgebieden weer in cultuur gebracht worden. Nu zijn er nog steeds mensen die natuur belangrijker vinden dan de productie van voedsel en energie. Ik vind dit arrogante mensen, die zich kennelijk niet verantwoordelijk voelen voor de wereldbevolking. Ieder stukje grond zal in de nabije toekomst hard nodig zijn voor de eerste levensbehoeften van mensen. Van natuur kun je niet leven, van tarwe, vlees en olie wel.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c.de bruijn

  helemaal mee eens om te beginnen moeten de plannen voor het wieringerrandmeer weg. hierwordt goede landbouwgrond grootschalig vernietigd .ook wordt een 70 hectare groot bos van meer dan 60 jaar oud onder water gezet. Dit alles gebeurd uit de redenatie dat alle landbouwgrond in principe "over"is

 • no-profile-image

  J.van Zwieten

  Ik vind de suggestie om nu naar een soepeler mestbeleid te gaan nogal kort door de bocht. Het nieuwe beleid is puur gebaseerd op het graantekort. De EU had dit vorrig jaar al kunnen voorzien en heeft veel te laat ingegrepen, ze hebben geslapen in Brussel en nu de graanprijzen torenhoog is men eindelijk wakker geworden. Maar, dit heeft toch niets te maken met het mestbeleid?

  Wat betreft de het vernietigen van vruchtbare landbouwgronden voor aanleg van zogenaamde natuur vind ik dat vd Brink wel gelijk heeft. Dit is enorme kapitaal vernietiging, bovendien gaat hiermee kostbare productiecapaciteit verloren. Het opbouwen van een laag teelaarde is niet zo makkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.