Home

Achtergrond 349 x bekeken

Staking struisvogelopfokbedrijf ná aanscherping landbouwvrijstelling

De laatste aanscherping van de landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting is op 27 juni 2000 ingegaan. Vanaf deze datum is het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer (Wev) en de waarde in het economisch verkeer bij voorgezet agrarisch gebruik (Wevab) belast. Doel van de aanscherping was dat in het vervolg alle bestemmingswijzigingswinsten belast zouden worden. Alleen de waardeveranderingen binnen de ‘agrarische sfeer’ worden nog vrijgesteld.

De aanscherping van de landbouwvrijstelling heeft ook effect op de belastingheffing over de (onder)grond van de bedrijfswoning. Tot 27 juni 2000 is de winst op de (onder)grond van de bedrijfswoning in de meeste gevallen onbelast op grond van de zogenoemde ‘wonen = wonen jurisprudentie’. Vanaf 27 juni 2000 geldt deze jurisprudentie niet meer en is het verschil tussen de Wevab-ondergrond en de Wev belast.

Winst op landbouwgrond wordt voor 27 juni 2000 anders belast dan na 26 juni 2000. Het was de verwachting dat het moment van winstnemen rondom de ingangsdatum tot veel geschillen met de fiscus zou leiden. Winstnemen vóór de wetswijzing kon immers nog met gebruikmaking van de oude landbouwvrijstelling, terwijl winstnemen na deze datum volledig belast is.

Het aantal procedures is in de praktijk erg meegevallen. Het is tot nu toe erg rustig gebleven bij de rechter wat dit onderwerp betreft. Nu heeft het hof in Arnhem toch nog uitspraak gedaan in zo’n geschil.

Helaas voor de ondernemer besluit het hof dat de onderneming in december 2000 is gestaakt en niet in mei 2000. Dit heeft als gevolg dat de winst op de (onder)grond van de bedrijfswoning belast is. Als pleister op de wonde mogen de kosten van ná 26 juni 2000 voor het opfokken van de struisvogels alsnog als bedrijfslasten in aftrek worden gebracht.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Landbouwvrijstelling en (onder)grond woning

Meer informatie Uitspraak Hof Arnhem, 7 augustus 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.