Home

Achtergrond 237 x bekeken

NAV: marktinformatie aardappelen en uien beperkt

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat de waarde van de markinformatie van BAI (aardappelen) en BUI (uien) beperkt is.

De vakbond vindt dat de kwaliteit van de informatie beter moet en dat telers die de informatie willen er voor moeten betalen. Nu worden BAI en BUI gefinancierd door het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA). Het HPA steekt volgens de NAV jaarlijks zo’n 130.000 euro in het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) en het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI).

Voorzitter Hanny van Beek van de NAV vindt dat dergelijke markinformatiebureaus niet uit HPA-heffingen betaald moeten worden. "Want ook diegenen die geen bijdrage leveren, profiteren van de informatie. Wij willen dat telers zelf kunnen kiezen of ze voor marktinformatie willen betalen."

Volgens HPA-beleidsmedewerker Ben Kimmann worden BAI en BUI volledig door de aardappel- of uientelers betaald. "In oktober evalueert de commissie Teeltaangelegenheden van het productschap beide projecten. In die commissie zitten telers. Ook de NAV is daarin vertegenwoordigd. Die commissie bepaalt of en hoe de projecten worden voortgezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.