Home

Achtergrond 168 x bekeken

Miljoenennota uitgelekt

De miljoenennota is zaterdag uitgelekt via RTL Nieuws. Evenals in enkele voorgaande jaren slaagde de redactie van het programma erin het stuk te pakken te krijgen voor Prinsjesdag.

Sinds vrijdag beschikken de fractievoorzitters in de Eerste en de Tweede Kamer over een exemplaar onder embargo. De andere Kamerleden krijgen pas dinsdagochtend een embargo-exemplaar, evenals de pers. Dinsdagmiddag presenteert minister Wouter Bos van Financiën het stuk in de Tweede Kamer. Vorige jaar lekte de miljoenennota niet uit. Toen werden er geen embargo-exemplaren verstrekt.
Een woordvoerster van het ministerie van Financiën laat weten dat het departement het betreurt dat de miljoenennota weer is uitgelekt. Zij kondigt aan dat het ministerie het lekken zal meenemen in de evaluatie van Prinsjesdag.

Om de bron te beschermen, heeft RTL Nieuws besloten het document niet op internet te zetten, zegt politiek verslaggever Frits Wester. Het programma deed dat wel in voorgaande jaren waarin het de miljoenennota wist te bemachtigen. Dit jaar zijn de beveiligingskenmerken op het document echter zo sterk dat dit een risico zou vormen voor het lek.

De gegevens uit de miljoenennota die RTL zaterdag meldde, waren op hoofdlijnen al uitgelekt. Volgend jaar gaan de lasten met 7 miljard euro omhoog, waardoor de meeste huishoudens licht koopkrachtverlies lijden. De laagstbetaalden worden ontzien. De hoge inkomens moeten wel inleveren. Voor jaarsalarissen vanaf 50.000 euro wordt de arbeidskorting inkomensafhankelijk gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.