Home

Achtergrond 307 x bekeken 13 reacties

Lyempf wil met melkprijs naar top 3

De zuivelonderneming Lyempf wil met haar melkprijs structureel tot de top 3 van Nederland behoren.

René van Buitenen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Homer

  Nu er een tekort aan melk is zijn de melkfabrieken poeslief, maar de laatste jaren waren ze akelig arrogant geworden tegen de boeren. Kijk uit voor deze handelaren , het zijn wolven in schaapskleren.

 • no-profile-image

  jan pot

  het zal een hele toer worden om die melk daar in kampen te krijgen, er is nl. geen rmo te krijgen.
  afgelopen jaren is het melktransport dusdanig uitgeknepen dat de transporteurs er achter elkaar de brui aangeven.
  Ik hoop dat die mensen ook eens wat beter behandeld worden. Ga er maar eens aan staan dag in dag weer of geen weer ze zijn er toch maar weer altijd.
  Ik hoop dat we allemaal tevreden kunnen zijn. Vr gr Jan.

 • no-profile-image

  Frank Post

  Op de vrije markt valt meer te verdienen. Altijd al zo geweest. De pieken van de vrije markt compenseren de dalen. Per saldo hoe je meer over op een vrije markt. Je krijgt alleen meer risico. De coop. draagt normaal een stuk risico. Ik kan en wil dit risico nog niet dragen. Iedereen die dit risico kan en wil nemen moet gaan leveren op de vrije markt.

 • no-profile-image

  bert

  Zeggenschap Ton,die tijd ligt al ver achter ons,niets heb je te vertellen er wordt niet eens meer naar je geluisterd, dat weet je zelf toch ook!!
  Als ik je verhaal lees ben je ook al aardig bang gemaakt door je regiobestuurder!
  Raad boeren aan om als ze willen vertrekken dit samen te doen richting de nieuwe afnemer,door een leveranciersvereniging op te richten en daarin gezamelijk je eisen kenbaar te maken richting afnemer wand jullie zijn baas over de melk en niet andersom!!
  Grijp nu je kans!!!!!!

 • no-profile-image

  ton

  Vergeet één ding niet; als we massaal overstappen naar de vrije melkhandel en de coöperaties nu links laten liggen, dan lopen we een reëel risico dat deze op termijn of (noodgedwongen) worden overgenomen door derden, of de deuren moeten sluiten.
  Op zichzelf lijkt overstappen naar de vrije handel in de huidige opgaande markt lucratief. Echter, vergeet niet dat we als lid en mede-eigenaar van de coöperatie nog zeggenschap hebben.
  Maar als het zover komt dat de vrije melkhandelaren de markt dicteren krijgen we dezelfde situatie als in de quotummarkt waar de hoogste bieder koper was. Maar helaas zal het in de melkmarkt omgekeerd zijn; op termijn zal het dan zo zijn dat diegene welke kan leveren tegen de laagste prijs uiteindelijk mag leveren.
  Helaas valt er dan niets meer te kankeren tegen de afnemer, want deze heeft enkel als doel zoveel mogelijk winst te maken en heeft met de melkveehouder niks meer op.
  Lijkt me nogal wrang als je dan te horen krijgt: ik bied je € 0,20 anders laat je ze maar weglopen, nu krijg je tenminste de voerkosten betaald.
  Aldus, enige overweging lijkt me raadzaam alvorens een ad hoc beslissing te nemen.

 • no-profile-image

  rene roskam

  de markt blijft nog zeker 5 jaar goed, je hoeft helemaal niet bang te zijn dat ze je laten zitten. Ik zou het doen maar ik woon niet in de buurt.

 • no-profile-image

  gli

  Let op!!!
  Gewoon een kwestie van handel!
  Wat is de garantie over 3 jaar???
  Of moet een melkveehouder dan met hangende pootjes naar een andere zuivelonderneming?
  Overigens heeft vooral Leerdammer het aan zichzelf te wijten! Als men steeds door 1 a 2 eurocenten meer betaald had als de concurent dan liep geen enkele boer weg. En nu? Als het wel gebeurt? Wie het weet mag dit invullen!!
  Elke melkende ondernemer moet zelf de beslissing nemen.
  Alleen: prachtig toch dat ineens de producent weer voor vol wordt
  aangezien!!!
  Heb geen medelijden met directies!
  Zakelijk zijn is de boodschap. Dat waren zuivelondernemingen tot nu toe ook richting de boeren.

 • no-profile-image

  cdb

  Waarom neemt lyempf de prijs van friesland foods als leidraad. Alsof friesland foods de hoogste prijs betaalde afgelopen jaren. Krijg je een "plus". Zit je op de prijs van cono. Die plus is veel te klein om het avontuur aan te gaan bij lyempf.

 • no-profile-image

  ton

  Nee Bert, allereerst ben ik absoluut niet bang gemaakt, en sowieso niet gemakkelijk bang te maken.
  Ten tweede ben ik absoluut niet van plan geweest de coöperaties te promoten.
  Wel heb ik even de andere kant van de medaille willen belichten omdat iedere medaille twee kanten heeft.
  Zoals Joris terecht opmerkt zijn de coöperaties jaren geleden niet voor niets opgericht. Niet dat ik wil zeggen dat ze het allemaal zo geweldig doen maar we moeten wel oppassen op termijn niet van de regen in de drup terecht te komen.
  Vergeet niet dat de huidige coöperatieve fabrieken met ons eigen geld zijn opgericht en de teloorgang hiervan op de eerste plaats (helaas niet voelbaar) vernietiging is van het eigen kapitaal.
  Met leveranciersverenigingen doe je volgens mij, zoals Bert ook reeds opmerkt, niet anders als wederom een coöperatie in het klein oprichten en begint de trein weer van voren af aan.
  Het is op zich goed dat er concurrentie in de melkmarkt komt en iedereen op scherp wordt gezet. Alleen moeten we oppassen niet door te slaan naar de andere kant, en in ons -door frustratie ingegeven- enthousiasme ons eigen graf graven.
  Dat is de boodschap welke ik onder de aandacht wil brengen.
  Voor ons melkveehouders vind ik het gewoon belangrijk dat ook deze kant van het verhaal wordt belicht.
  Zoals door mij reeds in een andere column aangegeven moeten we de prijsstijgingen in de supermarkten goed volgen waardoor we een exact beeld hebben van de margevergroting.
  Vervolgens kunnen we onze bestuurders hierop afrekenen als bij komende prijsonderhandelingen niet een substantieel deel bij de melkveehouder terecht komt.

 • no-profile-image

  Joris

  Kijk, dat vindt ik nou weer kortzichtig Bert, uit frustratie gaan roepen dat je niks te zeggen hebt en dat we bang zijn. Daar spreekt toch enige minachting uit over je collega's die een andere mening hebben.Zorg eerst dat je goed op de hoogte bent van je coop. en begin dan bij 't begin, zo'n 110 jaar geleden.De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Bovendien wil je niet in een collectief als een coop. maar wel als lev.vereniging?.De mensen die in 't verleden weggelopen zijn bij Campina hadden enkele jaren voordeel, daarna zochten ze uit frustratie weer een ander.Uiteindelijk doen de grote coops. het gemiddeld genomen nog relatief goed.Ze verdienen wat mij betreft meer vertrouwen en soms wat geduld.

 • no-profile-image

  Joris

  Degene die de vrije markt overleeft, die heeft meer verdiend. Van de rest hoor je niets meer. Bovendien is dat voor slechts een klein percentage weggelegd. Uiteindelijk zijn dat weer concurrenten van de cooperaties met als gevolg dat we allemaal verliezers zijn want de supers krijgen toch weer de overmacht.

 • no-profile-image

  teus

  Houdt er rekening mee dat ze je er over een paar als het tij gekeerd is er weer met het zelfde gemak uittrappen. En dan is het HUILEN

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  biggen die het hardste schreeuwen en van mem wisselen liggen uiteindelijk aan de laatste mem

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.