Home

Achtergrond 345 x bekeken 4 reacties

'Graanteelt verdringt melkvee'

Graanteelt zou wel eens aantrekkelijker kunnen worden dan het houden van melkvee. Dat komt doordat het saldo van grond oploopt als gevolg van de strijd tussen 'feed-food-fuel' (voer, voedsel en brandstof).

René van Buitenen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Het is eigenlijk altijd zo geweest dat graan je verder bracht dan andere teelten of houderijen. Waar niets kan kan niets, waar iets kan lopen schapen, waar wat meer kan lopen vleeskoeien, gaat het nog wat beter dan kan er melk uit een koe getrokken worden en is het ploegbaar zonder te veel erosie dan stond er graan. Zo was het altijd totdat de eu zich er mee ging bemoeien. Jaren geleden zijn wel de akkerbouwsubsidies grotendeels afgeschaft, de melkveehouderij durfde men niet aan. Intussen is wel gebleken waar alle miljoenen uit de eu naar toe gingen, juist via via in de melk. Nu de wereld markt prijzen meer naar boven gaan komt dat oude weer terug. In Nederland is de boel natuurlijk voorlopig nog omgekeerd, de meeste onteigeningen vinden plaats op het veen rond de randstad en die boeren kopen met de meegekregen scheepsladingen geld mooie akkerbouw bedrijven en zaaien er gras in.

 • no-profile-image

  Cor de Vliegher

  Wat dhr Goudswaard schijft is de juiste waarheid.
  als de EU of overheid zich bemoeit met het bedrijf gaat het fout, onherroepelijk
  van af 1992 is de zaak naar de donder gegaan met de Maccherry

  Cor de Vliegher Hulst

 • no-profile-image

  Tarweteler

  Wij hebben als akkerbouwers bij het NAJK er jaren om gevochten De graanprijzen hoog te houden. Dit is waar alles in de landbouw om draait. De spilfunctie van het graan. Je kunt aan alle gewassen of dielijke sectoren een hoop subsidie verlenen, maar je verdient allemaal maar net de kost. Als het graan duurder wordt zie je dat dit de gehele landbouw in een positieve spiraal brengt en hoef je de andere sectoren niet meer van subsidies te voorzien.
  Zijn we na 15 jaar vechten toch eindelijk waar we wezen moesten.

 • no-profile-image

  a3

  als alle rookwolken (mkz, h5n1, varkenspest, mrsa, dioxine en nog vele andere) opgetrokken zijn, blijft slechts plantaardige productie over, waarbij grondgebonden melk-vleesvee, al dan niet op stal ook plantaardige productie zijn. wat moet je op weinig draagkrachtig veen en te zware klei? De industieële vleesproductie zal tegen zijn fysieke beperkingen aanlopen en de nota zal niet in geld maar in mensen voldaan worden. ik hoop zo, dat ik dit laatste fout zie.

Of registreer je om te kunnen reageren.