Home

Achtergrond 171 x bekeken 3 reacties

Eikelmuisje nagenoeg uitgestorven

Het vroeger in Zuid-Limburg veel voorkomende eikelmuisje is nagenoeg uitgestorven.

Onderzoekers troffen in twee bosgebieden in het Limburgse heuvelland nog slechts negen eikelmuisjes met hun typerende pluimstaart, witte buik en zwart rovermasker aan.

Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van Zoogdiervereniging VZZ in opdracht van het ministerie van LNV. Onderzoeker Dick Klees verklaart het uitsterven van het beschermde diertje uit de steeds zachtere winters. "Het eikelmuisje houdt een winterslaap, maar door de warmere winters wordt het vaak wakker en verbruikt dan al zijn vet. Dan haalt het muisje het voorjaar niet.''

Eikelmuisjes worden ook wel de 'fruitdiefjes' van Nederland genoemd. Het dier komt zowel voor in ruige bermen, groeves, stenige hellingen en hagen als in boomgaarden en loofbossen waar het zich voedt met insecten, vruchten, noten en slakken. Ze leven in zelfgebouwde nesten, maar kunnen ook gebruik maken van boomholtes, nestkasten of schuurtjes.

De eikelmuis is naast de hazelmuis de enige muis, die een winterslaap houdt en wordt daarom ook "slaapmuis'' genoemd. Het dier krijgt jaarlijks vier tot zes nakomelingen. Het aangetroffen aantal van negen dieren is volgens Klees verontrustend laag. De onderzoekers wijten dat onder meer aan het steeds monotoner worden van het cultuurlandschap.

"Muizen leven maar kort. Hen overkomen allerlei rampen, dus ze moeten met velen zijn om als soort te kunnen overleven. Negen eikelmuizen hebben nauwelijks overlevingskans'', aldus Klees.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  beest

  Wat kan ons dat eikelmuisje schelen,
  Wij willen gewoon alles kunnen doen.
  Wij zijn mensen en hebben niets te maken met eikelmuisjes.
  Wij zijn van de SECTOR..
  en produceren dat wat men wil!

 • no-profile-image

  Tom

  Ik slaap ook slecht met de verwarming aan. (maar dat vet verbranden is eigenlijk wel een aardig idee)

 • no-profile-image

  Knor

  Volgens mij moet jij eens een goed gesprek aangaan met iemand, beest. Het liefst met een profesional

Of registreer je om te kunnen reageren.