Home

Achtergrond 146 x bekeken

EU wil verdere wederzijdse erkenning strafrecht

De 27 EU-landen hebben vandaag nieuwe stappen gezet in het erkennen van elkaars strafrecht.

De EU-ministers van Justitie willen bijvoorbeeld dat de lidstaten elkaars alternatieve straffen overnemen en ook het toezicht op verdachten die in een ander land worden vervolgd.

Doel van de plannen is het voorkomen van onnodige voorlopige hechtenis van verdachten. Iemand die in een ander dan zijn eigen land wordt vervolgd, kan zijn proces in het land van herkomst afwachten. Hij moet zich dan bijvoorbeeld af en toe melden bij de politie.

Een eventuele alternatieve straf die hem wordt opgelegd, kan hij dan ook weer in eigen land volbrengen. Nederland is voorstander van de plannen, maar erkent dat het uitwerken ervan nog zeer ingewikkeld gaat worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.