Home

Achtergrond 338 x bekeken 3 reacties

De schijn ophouden

Boeren kunnen weer opgelucht ademhalen. De vakanties zijn voorbij en de boerencampings zijn vrijwel weer verlaten.

De vakanties zitten er weer op. Iedereen is weer aan het werk. De boerencampings zijn weer zo goed als leeg, op een paar senioren na. Boeren kunnen weer opgelucht ademhalen en vooral: ze kunnen weer gewoon doen zonder de schijn op hoeven houden. Want het viel om de drommel niet mee om als boer druk te zijn in de afgelopen maanden.

De boer waar wij logeerden, kon ook duidelijk zijn draai niet vinden. De tarwe was overrijp en moest eraf, maar het weer zat niet mee. Dus ging onze vakantieboer het erf opruimen. En de schuur schilderen. En het gras op de camping maaien. En de trekker in en uit de schuur zetten. En nog eens. En nog eens. Opmerkelijk was dat hij dat vooral ’s avonds deed. Als alle gasten terug waren van hun dagjes uit in de omgeving. Ze zaten moe maar voldaan rond de barbecue… en dan kwam de boer er aan met zijn grasmaaier.

Boer moet druk zijn

Ik vertelde dit verhaal aan een bevriend stel akkerbouwers. Die moesten erg lachen en hadden ook de verklaring: een boer moet druk zijn. Vooral van zichzelf. Een boer die overdag de krant zit te lezen, zit in feite te niksen en is vast een slechte boer. Dat denken boeren vooral zelf. De campinggasten dachten dat in elk geval niet. Die wilden maar één ding: ophoepelen met die lawaaimaaier. Maar nee. De boer moest en zou druk lijken. En daar heb je nou eenmaal publiek voor nodig.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bram

  Wat heeft dit nu voor zin om te schrijven.
  Probeert u zo de boeren zwart te maken?
  Als dat zo zou zijn wat maakt dat uit laat lekker zo maar ga er niet een hele weblog van maken.
  Dan kan je beter iest schrijven waar we met ze allen wat aan hebben.

 • no-profile-image

  jeroen

  Waarom dan op een boerencamping staan? Uberhaupt een camping, kan je beter huisje nemen stuk rustiger.

 • no-profile-image

  A. vonk Noordegraaf

  Beste Margreet,

  Als collega agrariër en boerencampinghouder begrijp ik niets van dit stukje. Als "gastheer" wil je dat deze mensen het naar de zin hebben. Ze komen voor de rust en de ruimte en kies je het juiste moment om even het gras er af te scheren. Bovendien als de mensen er zijn willen ze een praatje maken, staan stoelen en tafels enz. in de weg, kortom dan heb je veel langer werk.
  Vandaag de dag prikken ze zo door de eventuele "show"heen!
  Hartelijke groet: Ton vonk Noordegraaf

Of registreer je om te kunnen reageren.