Home

Achtergrond 525 x bekeken 14 reacties

Boeren mogen wellicht meer melk leveren

Boeren in de EU mogen wellicht volgend jaar tijdelijk meer melk produceren wegens de grote wereldvraag.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Diny Boom

  Als de prijs maar boven de 40 cent blijft!!!!!!
  Dit is ook het plan van de DDB, geen 40ct. dan ook geen melk.

 • no-profile-image

  Boertje

  Uit een pol gehouden op het Veeteeltforum blijkt echter dat de meerderheid voor een onmiddelijke quotumverruimming is. Lijkt me ook het betse dan kunnen mensen die groeien doorgroeien ipv dat ze dit jaar nog weer geremd worden. Zo komen we nooit aan groei toe en verliezen we onze markten.

 • no-profile-image

  G.B.

  Boeren "mogen" wellicht meer melk produceren wegens tekort aan melk. De nationale en Europese politiek enerzijds en de boeren anderzijds willen meer melk. De politiek wil een goedkoop voedselpakket en de suffe boeren hebben niet door dat zij er niet beter van worden. Harder werken, meer zorgen, d.w.z. geen loon naar werken is hun deel. Veelzeggend is dat zij daarbij ook een ongelofelijke naïviteit aan de dag leggen. Als vervolgens de klaagzang weer aanzwelt en de malaise weer zichtbaar wordt is dat hun eigen schuld. Boeren: Leer van het verleden! Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen!

 • no-profile-image

  brouwer

  Verruiming van het melkquota betekent, meer aanbod en ( weer) lagere prijzen. Kortom, weer harder werken voor minder geld. Wie kan daar nou naar uitzien?

  Boerin in Noord-holland

 • no-profile-image

  Michel

  Dan moeten er ook dierrechten komen voor koeien. Het kan toch niet zo zijn dat alle sectoren beperkt worden in hun groei door deze rechten en dat de melkveehouderij zomaar weer kan uitbreiden.

 • no-profile-image

  Piet

  Is er bij de melkveehouders geen ambitie dan?! Nu krijgen jullie de kans om te groeien, n mooi aanloopje naar als het quotum volledig er af is.
  Moet er dan gewacht worden tot andere continenten de kaas op het (Chinese) brood leveren?

 • no-profile-image

  knor

  Nee, dan moet je op agd hier eens lezen hoe er vauit de varkenshouderij wordt gereageerd! Nooit in de gaten gehad, dat er kennelijk zoveel rivaliteit tussen de sectoren onderling zit. Zeer teleurstellend dit te moeten constateren.Wat is er aan de hand? Voelen ze zich bedreigd in hun schijnbaar onstuitbare expansiedrift? Is het echt afgunst? Ik snap sowieso al niet, waar ze de pretentie vandaan halen, zich met het mq van de melkveehouderij menen te moeten bemoeien, wat denken ze wel.

 • no-profile-image

  wim

  Praat me niet over frankrijk, daar krijgen de boeren voor niets melkquotum bij van de staat.
  Hoe eerder het hier afgeschaft word hoe beter. Door gebrek aan melkvee en pinken komt er toch geen melkexplosie.
  Laten we het dan helemaal maar niet over de bleutong hebben onder de koeien.

 • no-profile-image

  Lore

  Waarom al die paniek hier.Eerst en vooral moeten er wel dieren zijn om te produceren!!Er is een groot gebrek aan runderen.Bovendien hebben de melkveehouders wel hun emissierechten dwz niet meer dieren dan u vergunning... zullen jullie wel best weten.
  Laat me niet lachen maar van een explosie is hier weliswaar absoluut nog geen spraken of zijn er onder jullie hier mss mensen die knn toveren?
  Kritiek op de bergbeklimmer komt steeds vanuit het dal zeker.

 • no-profile-image

  johan

  je mag er ook rekening mee houden dat de nederlanse melkkoe de afgelope jaaren gemideld met 2% meer melk is gaan geeven en dat er minder jongvee gehouden is .
  daar door is er nu zo wijnig vee dat mag toch wel weer gehouden worden.?nvv

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  "Sommige Franse regio's hebben geen behoefte aan een verhoging, omdat ze nu al niet aan de limieten komen".
  Kijk dat bedoel ik nu . De grote Europese landen gaan niet voor het europese belang nee ze kijken vooral naar het eigenbelang. Zo gaat het ook met de milieuwetgeving. Als ze een mogelijkheid zien om de Nederlandse landbouw een kopje kleiner te maken dan zullen ze dat vast niet laten. Jammer dat onze politiek dat niet ziet of misschien wel niet wil zien.

 • no-profile-image

  MB

  Hieruit blijkt maar weer eens wat voor een invloed de politiek heeft op de nederlandse melkveehouders...
  Meer melk produceren lijkt mooi, maar zijn we dan niet bezig met de markt weer te verzadigen waardoor de melkprijs weer zal zakken??

 • no-profile-image

  gli

  Hoe was het ook al weer?

  Voorbeeld: groenteveiling.
  1. Nodig: 5000 kroppen sla
  Aanvoer: 4500. Wat zal de prijs doen?
  2. Nodig: 5000 kroppen sla
  Aanvoer: 5500. Wat zal de prijs doen?

  Vraag: geldt dit niet voor zuivel?

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  Heb net de website van LTO bezocht. LTO heeft bij monde van Siem Jan Schenk er bij Fischer Boel op aangedrongen om het melkquotum in de EU te verruimen. Promt dat er meteen ook al een voorstel bij de EU is ingediend. En volgens minister Verburg zijn er ook al 20 van de 27 landen vóór deze veruiming. Hier laat LTO zijn ware gezicht zien en lijkt alleen voor de belangen van de melkveehouders op te komen. En de rest van landbouwend Nederland ter zijde te leggen. Dit voorstel had nooit door LTO gelanceerd mogen worden. Want wat gebeurt er nadien. Voor uitbreiding van de melkproductie heb je ook meer veevoer (en land nodig) om de verruiming te realiseren. Veevoer zal dan door de melkveehouders voor de neus van de varkens- en pluimveehouders worden weggekaapt. En meer land zal nodig zijn om mest tekunnen afzetten met hogere kosten voor mestafzet. Akkerbouwers zullen handenwrijvend het bericht over de verruiming lezen. Meer geld toe bij mestuitrijden op akkerbouwland. En meer veevoer zal er ook nodig zijn. Wat de graanprijs nog meer zal doen stijgen. En navenant de veevoerprijs daarna ook. Wat bereiken de melkveehouders nu met dit voorstel? Meer melk leveren verhoogd de omzet, maar de kosten kunnen wel eens hoger oplopen dan er met de verruiming kan worden verdiend. En blijken de melkveehouders na de verruiming gewoon naast de emmer te gaan melken. Tegelijkertijd worden varkens- en pluimveehouders op hogere kosten gejaagd wegens stijgende kosten voor voer en mestafzet. En wat heeft LTO als geheel nu met dit voorstel trachten te bereiken?. Melkveehouders zullen er niet beter van worden. Het pijtje voor de varkens- en pluimveehouders gaat dan echter wel richting armoede wijzen en het pijltje voor de akkerbouwers zal de snelweg naar rijkdom aan gaan wijzen.
  LTO is er voor alle boeren neem ik aan en niet alleen voor de melkveehouders.
  Met dit voorstel van melkquotum krijgt LTO van mij een dikke min.
  De EU wil wel meer melk op de wereldmarkt. Maar verruiming van het melkquotum in de EU kan er toe leiden dat door de daardoor gestegen kosten er wel eens meer melkveehouders gaan afhaken dan hun lief is. En komt er in plaats van meer, juist minder melk op de wereldmarkt. Het is te hopen dat de EU het voorstel tot quotumverruiming evensnel intrekt zoals het (door LTO) is ingediend. Laat de (veevoer) markt zijn werk maar doen.Dat is voor alle sectoren in de landbouw het beste.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.