Home

Achtergrond 278 x bekeken

Boer en boerin: wat nu? Afschaffing meewerkaftrek

In alle ondernemingen waar fiscale partners (vaak echtgenoten, maar niet altijd) met elkaar samenwerken, speelt de vraag hoe deze meewerkende partner beloond moet worden. Vaak is kiezen voor de meewerkaftrek een eenvoudige, goede en voordelige keuze. Maar de meewerkaftrek verdwijnt per 1 januari 2008. Wat nu?

Samenwerken

Een van de motto’s van Balkenende-IV was: samenwerken. En waar gebeurt dat meer – op voet van gelijkwaardigheid, ook dat nog – dan in de agrarische sector? Als de arbeid van de meewerkende partner vergoed moet worden, zijn er diverse opties: het aangaan van een dienstverband, het toekennen van een reële beloning (loon maar geen dienstverband en dus ook geen loonbelasting) en het aangaan van een firma tussen de partners. Een laatste – maar veel gebruikte mogelijkheid – was opteren voor de meewerkaftrek. Afhankelijk van het aantal meegewerkte uren mocht een percentage van de winst afgetrokken worden. Bij meer dan 1.750 gewerkte uren was de aftrekpost 4 %. Dat lijkt niet zo heel veel, maar bedenk wel dat deze aftrekpost voor de meewerkende partner anders dan loon of de reële beloning geen inkomen vormde. De aftrekpost is dus een netto-voordeel!

Meewerkaftrek exit

Het stond heel klein in het Wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2008 verstopt: de meewerkaftrek komt te vervallen. Uit een onderzoek uit 2006 van het EIM (Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf) zou blijken dat de meewerkaftrek geen toegevoegde waarde zou hebben als het er op aankomt het ondernemerschap te bevorderen.

Er waren betere opties, zoals de maatschap (of firma) tussen partners, een dienstverband (kan sinds enkele jaren ook tussen echtgenoten) of het kiezen voor de reële beloning. Het schrappen van de meewerkaftrek levert €7 miljoen op. Geld waarmee de verplaatsingsregeling (zie het artikel Verplaatsing bedrijf gemakkelijker ná 1 januari 2008, Agrocount 25 september 2007) gedeeltelijk mee wordt betaald. In dit kader wordt verder in 2008 de zelfstandigenaftrek slechts voor 50 % geïndexeerd.

Wat nu?

De hiervoor genoemde resterende mogelijkheden om de arbeid van de meewerkende partner te vergelden blijven bestaan. De keuzevrijheid wordt minder groot. Een formeel dienstverband kan, maar betekent wel iedere maand loonbelasting voor de partner inhouden en afdragen. Dat kost geld!

Een andere mogelijkheid is het toekennen van een reële beloning. Bedenk wel dat deze beloning ten minste €5.000 moet bedragen, als de ondernemer dit bedrag ten laste wil brengen van zijn of haar winst. Bovendien moet degene die deze beloning ontvangt deze ook echt ontvangen (overmaken dus dat bedrag, bij voorkeur op een eigen rekening van de meewerker!). Bovendien moet de meewerker zelf aangifte inkomstenbelasting doen, waarin (ook) dit bedrag wordt aangegeven. Het kost allemaal tijd, geld en ergernis.

Vaak de voordeligste – maar ook bewerkelijkste – optie is het aangaan van een maatschap of firma (vanaf 1 januari 2008: een vennootschap) tussen de echtgenoten. Bedenk daarbij wel dat met het aangaan van zo’n overeenkomst alle bescherming die men ooit heeft gezocht tegen schuldeisers, door te trouwen op huwelijkse voorwaarden, feitelijk met één pennenstreek ongedaan wordt gemaakt. Het blijft jammer dat een simpele en goed werkende maatregel, die veel ondernemers toepassen, zonder veel discussie overboord wordt gezet.

S.F.J.J. Schenk, directeur adviesgroep Fiscale Zaken van de Gibo Groep

Lees ook Verplaatsing bedrijf gemakkelijker ná 1 januari 2008

Lees ook Zoekresultaat Agrocount op trefwoord meewerkaftrek

Meer informatie Overige fiscale maatregelen; PDF-bestand Artikelgewijze toelichting; scrol naar tweede bladzijde; alinea Artikel I, onderdelen E en F

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.