Home

Achtergrond 384 x bekeken 4 reacties

Beer gaat los rond veetransport

De SP eist een spoeddebat over een in Duitsland aangehouden varkenstransport. Nu is ook een overbeladen ponywagen van de weggehaald: een incident te veel.

Vrijdagmiddag was ik voor Boerderij aan het rondbellen in verband met het overbeladen varkenstransport dat in het Duitse Dortmund was aangehouden. Volgens veehandelarenbond NBHV werd de zaak overdreven. Verhalen als zou er een bloedspoor uit de wagen op de weg lopen, waren "overdreven".

Inderdaad, de wagen was technisch overbeladen: hij torste meer vracht dan dat type vrachtauto mocht vervoeren. Uit de wagen liep langs de zijkant wat bloed van vechtende zeugen. Geen bloedbad , maar ook niet normaal. Na het zien van de filmbeelden vind ik het niet vreemd dat dit automobilisten op de weg heeft gealarmeerd. Want zij gingen de politie bellen.

Het zit me toch niet helemaal lekker hoe de branche nu met deze affaire omgaat. Qua dieren en hun ruimte was de auto niet overbeladen, aldus de veehandelaren en de dierentransporteur zelf. Maar de Duitse politie in Dortmund vertelt me een ander verhaal. Die heeft de chauffeur een boete voor dierenmishandeling gegeven en zegt dat de dieren wel degelijk te weinig plek hadden.

Veetransport heeft schijn tegen

Inmiddels heeft de SP over dit onderwerp een spoeddebat aangevraagd. Daar kon je op wachten. Volgende week wordt dit gehouden. Dat het verzoek van de SP op hoge toon ging, is gebruikelijk. Men is daar vaak boos. Maar er is ook wel een groeiend probleem, en ik vraag me echt af of dit in de sector doordringt. Dit is niet een probleem van systematische misstanden. Het is het probleem van een groeiende schijn tegen, door opeenvolgende voorvallen. Dat er met dierentransport iets mis is, is een groeiend beeld dat steeds moeilijker is weg te nemen met antwoorden van branche of landbouwminister.

Nu weer te veel pony’s

Deze schijn tegen wordt vandaag nog erger. Want het spoeddebat over varkens in de vrachtwagen is nog niet aangevraagd of vandaag is bekend geworden dat nog een schijnbaar overbeladen veewagen bij onze oosterburen is aangehouden, dit keer een die pony’s vervoerde. Ik denk dat dit voorval er één te veel is in een rij incidenten met veetransporteurs in Europa.

De transportsector heeft de schijn dus tegen. Ik denk niet dat minister Verburg nu wegkomt met makkelijke antwoorden, door te stellen dat het een incident betreft. Die kaart is reeds eerder gespeeld. Dierenpolitici krijgen hun munitie deze dagen cadeau. Als er nu in de komende week nóg een transportincident zou komen, al is het met cavia’s, dan heeft het veecomplex echt een probleem. Dan is voor het veetransport de beer pas echt los.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dokkum

  Ga vooral zo door met de schijn tegen je te krijgen.
  Draait nu alles alleen om geld of is dierenwelzijn ook nog belangrijk.
  Wanneer worden jullie eens wakker, je prijst jezelf zo snel uit de markt.
  En je kunt er donder op zeggen dat straks elke veewagen gecontroleerd gaat worden.

 • no-profile-image

  vordenaar

  De feiten liegen er niet om, lees in de Stentor dat bij ponytransporten soms om subsidieredenen de oogkassen van paarden ingeslagen worden(dan is het slachtvee).
  Er achteraan een verhaal over hoe de paling bereid wordt, uren in de pekel(levend) daarna de ingewanden er levend uit, en dan soms nog levend aan de stok voor het roken.
  Zo ga je toch nadenken of kaas misschien niet beter is en meer zielerust biedt.

 • no-profile-image

  ricardo

  Excessen zijn er altijd,dit zegt echter niets over het transport van vee !
  Dierpartijen moeten met echte feiten komen om hun bestaansrecht te rechtvaardigen.

 • no-profile-image

  Boellie

  Ik vind het niet normaal dat der zoveel dieren in zo een wagen zitten.
  Mensen willen (bijna) allemaal vlees eten.
  Maar het moet zo goedkoop mogelijk zijn.
  Dus bezuinige de transporteurs ook.
  Ik ben blij dat ze er nu echt iets aan gaan doen.
  Mede dankzei de SP
  SP bedankt :)

  Groet Boellie

Of registreer je om te kunnen reageren.