Home

Achtergrond 153 x bekeken 7 reacties

Analisten verwachten forse daling tarweprijs

De tarweprijs zakt volgens de marktanalisten binnen een jaar met 30 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jol

  MAAR NATUURLIJK DAALT DE GRAANPRIJS.......zou ik ook zeggen als ik inkoper was.

 • no-profile-image

  peter

  wat een belachelijke reactie

  De tarweprijs komt na bijna 20 jaar aan een normaal prijsniveau , en bepaalde analisten kunnen het al niet meer hebben...........;

  Weet je wat ? neem eens een bedrijf over , en teel er zelf ! Dan weet je of je vlug rijk zult worden met tarwe of niet

 • no-profile-image

  nuchter

  Wat zijn de akkerbouwers toch kortzichtig. Verwachten jullie nu echt dat een belachelijk hoge prijs zoals nu een lange termijn in stand blijft. Neem even contact op met mensen in heel europa en kijk wat de markt gaat doen. Een analyse maken over de toekomst is heel iets anders dan je hoop uitspreken. Onderbouw het met cijfers uit de vraag en aanbod kant en neem even alle importen buiten de eu mee en dan kom je tot een andere conclusie.

 • no-profile-image

  jol

  trouwens ik dacht dat alleen agrarische ondernemers konden klagen.......maar zo te zien kunnen handelaren klagen en liegen te gelijk. zou graag eens met deze man aan tafel zitten.

 • no-profile-image

  G. Kruijer

  Zou mijnheer Blonk ook voor het salaris, zoals dat in 1984 in zijn branche gangbaar was, willen werken?

  Wellicht zijn overigens zijn woorden door de journalist ietwat uit zijn verband gerukt en verkeerd op papier terecht gekomen, want als mijnheer Blonk een echte en praktiserend graanhandelaar is dan weet hij natuurlijk dat graantelende agrariërs de laatste 15 tot 20 jaar onder kostprijs hebben gedraaid en daardoor alleen maar op hun vermogen hebben ingeteerd. Dus die meeste boeren van mijnheer Blonk vinden Euro 180 helemaal niet zo'n "mooi prijsje", maar hebben die Euro 200+ hard nodig om weer een beetje op adem te komen en weer eens te kunnen investeren in bedrijf én privé!

  Dat mijnheer Blonk de huidige prijzen "schrikbarend veel geld" vindt, is wel enigszins te begrijpen. Als je bedenkt dat een jaar geleden de prijzen nog op pakweg de helft lagen van het huidige niveau en dat het in een (lang niet voorgekomen) opgaande markt wat moeilijker is om steeds maar weer je afnemers te overtuigen om toch maar weer te kopen voor die hogere prijs, dan past een een lagere stabiele prijs wat beter om de verkoop-targets te halen.

  Dat de productie de komende jaren wat zal stijgen valt te begrijpen met deze hogere prijzen. Dat moet ook, want er is simpelweg een tekort door de misoogsten van dit jaar en in mindere mate door de grotere vraag naar tarwe voor bio-energie. Echter het groeiende productie-areaal zal niet in verhouding staan tot de nog veel sterker groeiende vraag op de wereldmarkt. Door toedoen van de sterke groei van diverse economieën in Azië, zal de vraag naar graan en andere grondstoffen blijven toenemen.

  Wellicht was het zinvol geweest als mijnheer Blonk eerst eens bij zijn meerdere te rade was gegaan alvorens allerlei onzinnigheden te gaan roepen tijdens een interview voor het AGD. Het ligt gezien de huidige marktomstandigheden eerder voor de hand dat prijzen nog 30% verder gaan stijgen dan dat ze 30% gaan dalen. Óf zoals directeur Ane Broekema van het comité van graanhandelaren het vandaag uitdrukt in een artikel op boerderij.nl: "Als Comité verwachten we dat een prijsniveau boven de €200 nog een tijd zal aanhouden.”

 • no-profile-image

  J.D.Hoekstra

  Ja inderdaad,als je de graanprijs afzet tegen de huidige kosten mogen de telers wel minimaal 300 Euro beuren.Maar daar gaat het in Nederland helemaal niet om.Dit verschijnsel word ook wel welvaart genoemd.Luxe en welvaart en het eten voor een habbekrats,over de rug van de boer.

 • no-profile-image

  Ad

  Hoe verhouden zich de kosten tot 1985 meneer Blonk , zijn we eigenlijk wel opgeschoten met die zelfde prijs als toen ? Wat voor ons telers schrikbarend is zijn de steeds hoger wordende kosten die door ons niet door te berekenen zijn .Ad.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.