Home

Achtergrond 694 x bekeken 1 reactie

Wakker Dier misbruikt kinderen

Liefde maakt blind. Extreme dierenliefde ook, namelijk blind voor redelijkheid en blind voor proporties.

Met een actie bij het kantoor van de Europese Commissie in Den Haag is Wakker Dier op een nieuw niveau aangeland. Plan was om daarbij zo’n 20 peuters in te zetten voor een protest tegen het slachten van zes weken oude vleeskuikens (‘peuterdieren’). Wakker Dier noemt dit een ‘ludieke actie’. Dat je tegen de intensieve veehouderij bent, prima. Maar kinderen inzetten voor dit soort protesten waarvan de strekking ze boven de jeugdige pet gaat, vind ik zeer bedenkelijk. Het is naar mijn smaak een vorm van kindermisbruik. Bij ieder ander soort maatschappelijk of politiek protest rondom hete hangijzers zou de maatschappij te hoop lopen als er zulke piepjonge kinderen meeliepen. Want dat gebeurt per definitie niet vrijwillig. Peuters zijn nog niet wilsbekwaam. De dierenbeweging overschrijdt hiermee een grens.

Hypocriet

Ook inhoudelijk is de actie krom. De manier waarop productiedieren worden vergeleken met mensenkinderen, is onzindelijk en wetenschappelijk onverantwoord. Dat kan best anders. Maar wat de dierenbeweging ook weet is dat beelden met kindertjes aandacht trekken. Dictators én gekozen politici weten dat ook al jaren: waar je het inhoudelijk niet redt, is een kind over bol aaien voor het oog van de camera altijd nog een optie. Komt zo aardig over, immers. Maar het is populistisch en goedkoop. Én hypocriet. De antivlezers mogen hiermee van zichzelf meer, dan het veehouderijcomplex van hen mag. Als dat het lef heeft promotie te maken voor kinderen, zoals de productschappen recent deden met vleesreclames in Donald Duck, loopt de dierenbeweging te hoop. Voor vleesreclame vinden ze het kinderzieltje te teer. Maar voor anti-vleesreclame mag je wel kinderen inzetten? Knappe jongen die me die logica kan uitleggen.

Doorgeschoten dierenliefde tast hersenen aan

De conclusie kunnen we dus wéér trekken: in de dierenbeweging lopen lieden die vinden dat ze meer mogen dan anderen. Dat zagen we aan het Kamp Appelscha . Als activisten zich moeten legitimeren, wordt het matten. Ik zag een Amerikaanse activist op tv zeggen dat ondernemingen die niet naar hen willen luisteren, maar moeten voelen. Dan hebben we het over bedrijven die binnen de wet werken; alleen die wet staat dierenvrienden niet aan. Als ze op zo’n activistenkamp cursussen geven in burgerlijke ongehoorzaamheid (een eufemisme voor onwettig gedrag) mogen we daar niks van zeggen. Want het gewone volk mag de wet niet overtreden, maar activisten mogen dat van zichzelf wel. Ze hebben namelijk IDEALEN. Ze zeggen dat liefde blind kan maken. Ik heb het vermoeden dat doorgeschoten dierenliefde daarnaast minder gunstige effecten heeft op de hersengebieden waar normaal de redelijkheid zetelt.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    suskewiet

    echt iets voor Gaya,hun slogan:"behandel de dieren met zachtheid en sla de mensen met stokken".Hitler is toch dood of niet?!

Of registreer je om te kunnen reageren.