Home

Achtergrond 284 x bekeken

Vitaler dan ooit

Zeg gerust dat het goed gaat. Bij een vragende markt en zonnige toekomst horen trotse boeren.

Voor beroepsbeoefenaars die in de volksmond als klagers bekendstaan, is het goede nieuws vaak niet goed genoeg. Toch moet elke melkveehouder en akkerbouwer met enthousiasme de krantenkoppen van vandaag de dag lezen. Lees maar mee. ‘Voorschotprijs Campina gaat structureel omhoog.’ ‘Arla Foods verhoogt basisprijs met ruim 7 cent.’ ‘Prijsstijging melk nog niet voorbij.’ En wie tarwe heeft geteeld, kan op prijzen rekenen die alleen akkerbouwers uit begin jaren tachtig zich herinneren. €200 per ton is €80 meer dan vorig jaar. Voor melkveehouders is de melkprijs nu al heel mooi, maar het zal nog beter worden. In december bereikt de melkprijs de recordhoogte van 40 cent, zo analyseert Boerderij deze week.

Dat zijn ongekend mooie opbrengstprijzen. Ze zetten een dikke streep onder de somberheid van de afgelopen jaren. Toen werd elk boerengesprek gedomineerd door het chagrijn en venijn van de supermarktoorlog. Maar dat was toen. Daarvoor in de plaats zijn stijgende consumentenprijzen gekomen in de winkels, zelfs in de Aldi. Precies wat ooit op de spandoeken stond van melkveehouders die Aldi en AH wilden dwingen om de prijzen te verhogen, gebeurt nu, niet gedwongen door megafoondemonstranten, maar door de werking van de markt. De vraag naar landbouwproducten is voor het eerst sinds jaren groter dan het aanbod.

Het geeft de boer moed. Des te meer valt op dat sommige boeren en hun organisaties maar moeilijk willen erkennen dat de landbouw vitaler is dan ooit. LTO’er Siem-Jan Schenk noemt de huidige prijzen op Radio 1 een compensatie voor het geleden verlies van de afgelopen jaren. Daarnaast blijven de kostprijzen stijgen, stelt hij. Alsof dat sowieso niet was gebeurd. Dat is niet de publiciteit die de boer kan gebruiken. Waar klinkt de onverbloemde trots van de vitale boer die nu al bewijst dat hij het zonder Brussels vangnet kan rooien?

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.