Home

Achtergrond 291 x bekeken 15 reacties

Visie op megabedrijf nodig

Schaalvergroting is een normaal verschijnsel in het bedrijfsleven. Om te kunnen (blijven) concurreren is het voor ondernemingen noodzakelijk te groeien.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Canjels

  Voor.... Tegen ..... Geen idee. Ik kan me allerlei goede argumenten voorstellen aan beide kanten. Het ideaalbeeld: gratis overheerlijke varkenshaasjes die aan de bomen groeien bestaat in elk geval niet. Ja, ik zou heel graag goede informatie krijgen van LTO, voor ik een standpunt kies.

 • no-profile-image

  richard

  die zich zelf ook niet schuldig maakt laat zij/hij dan de 1esteen naar hen gooien : Hoe komt het dat de kleine buurtsupers gemid. het zo moeilijk hebben en waarom gaat 80% toch naar de 'kleine' MEDIA MARKT, IKEA , GAMMA etc zonder doelbewust reclame te maken voor deze firma's OMDAT DE CONSUMENT VAN GROOTTE KEUS EN KORTING HOUD En Nu Jullie Antwoord Hierop Graag

 • no-profile-image

  Michel

  Ben onlangs nog in Amsterdam en Zaandam geweest. Grote lelijke flatgebouwen die men maar vol stopt met mensen. Over landschapsvervuiling gesproken..............en dan heb ik het nog niets eens gehad over de stank die er daar heerst. Het is maar hoe je het bekijkt. Maar in de kern heb je wel gelijk Judith, de gezinsbedrijven die verdwijnen, zowel in de stad als op het platteland, maar daar hebben de boeren geen schuld aan. De consument wil gewoon niet betalen en de supers willen het goedkoop verkopen. Daar ligt het probleem en zolang dat niet is opgelost is schaalvergroting de manier van ondernemen. Maar schaalvergroting biedt juist kansen. Er kan zo beter geinversteert worden in welzijn en milieu.

 • no-profile-image

  cor schouten

  de plaats waar ze degelijke bedrijven plaatsen is ook van belang. niet te dicht bij steden of dorpen.Als een mega bedrijft het financieel beter kan en de organisatie is dan vaak ook goed want dat gaat met elkaar dan lijkt me dat juist goed om door te gaan. Maar er zijn bedrijven die het groeien niet goed bij kunnen of willen houden en daar versta ik onder gebouwen en grond worden dan weleens versloft en dat ziet er dan niet uit voor een buiten staander. Groeien van een bedrijft heeft veel meer om het hand dan de meeste van te voren denken en dat kan weleens fout zijn.

 • no-profile-image

  dick

  Je hebt de koe bij de horens Judit, Het is onze levensfilosofie van meer, meer en nog eens meer voor minder tot niets!!!!
  Deze levenswijze helpt ons allemaal naar de KLO.......

 • no-profile-image

  ms beastly

  rampzalige plannen: is er dan niemand die inziet hoe deze mega-dierenfabrieken onverantwoord zijn in een klein land. Dierenwelzijns- en mestproblemen, voedsel komt uit verre landen, met zoveel dieren bij elkaar kweekt men nog meer kans op ziekten. Gevaar op brand bij electriciteitsstoringen. men heeft het wel over levende dieren en niet zomaar een textielfabriek of zo. Stoppen ermee!

 • no-profile-image

  boerke

  Het kan wel voordelen opleveren, maar milieutechnisch willen de ondernemers niets doen. Er zijn bedrijven die een ammoniak en lucht wasser te duur vinden, en het daarom niet opnemen in hun MER. Dit vind ik een zeer kwalijke zaak, en zulke bedrijven zouden dan ook niet ontwikkeld mogen worden. Het is dus dan ook niet alleen maar positief, zoals de LTO het schetst.

 • no-profile-image

  Michel

  Het inderdaad onomkeerbaar. Die schaalvergroting gaat gelukkig gewoon door. Door deze schaalvergroting is het mogelijk om nog meer voor dierwelzijn en het milieu te doen. Zolang de consument niet wil betalen is schaalvergroting de enige en juiste manier van ondernemen (uitgezonderd de niche markten). En als die nieuwe bedrijven zich willen ontwikkelen in een LOG (LandbouwOntwikkelingsGebieden, voor de dummies onder ons) dan mag dat geen problemen geven door zeurende buren en drammerige clubbies. De reconstructie heeft die gebieden aangewezen waar de intensieve bedrijven mogen groeien en dat proces is democratisch tot stand gekomen en de bezwaarmakers zijn gewoon te laat. En dat is ook onomkeerbaar.

 • no-profile-image

  Judit

  Ja Michel, Zaanstad en omgeving is vreselijk lelijk met al die industrieterreinen die als paddenstoelen uit de grond verrijzen. Waar vroeger velden en landerijen met koeien, schapen en vogels mooi uitzicht boden, staan nu lelijke bedrijven en woonkazernes! Het idyllische plaatje van het Hollandse polderlandschap met zijn koetjes in de wei moet overal in Nederland plaatsmaken voor mega-(dieren)industrie bedrijven. De kleinschalige boerenbedrijfjes worden opgeofferd aan het grote geld, waar een kleiner aantal industriëlen (je kunt dit geen boeren meer noemen) veel meer kunnen verdienen en kunnen exporteren over de hele wereld (nog meer asfalt, files en luchtvervuiling). Natuurlijk is het niet de schuld van de boer; alles wordt groter, naar Amerikaans voorbeeld. Ook kleine schooltjes moeten plaatsmaken voor gefuseerde mega-bewaarplaatsen, waar kinderen bij voorkeur zo lang mogelijk worden opgeborgen zodat pa en ma hele dagen kunnen werken en nog meer kunnen consumeren en steeds dikker worden, ook naar Amerikaans voorbeeld. Een keer in de week is er tijd om te shoppen in de gigantische supermarkten, waar winkelwagens torenhoog worden volgeladen met kant-en-klaar magnetron maaltijden, grote lappen vlees, snacks, snoep en (fris)drank. 's Avonds vermoeid voor de televisie met borden op schoot. Nee, daar kunnen de boeren niets aan doen. Dat is de moderne tijd, de vooruitgang, de globalisering. Resultaat: mensen en kinderen met totale vervreemding, vervlakking, depressiviteit en criminaliteit. We worden hier, denk ik, niet ècht gelukkig van ........ maar het is goed voor de economie en daar draait alles per slot van rekening om, nietwaar?! Iedereen wil steeds méér en méér voor minder geld en ten koste van alles; het landschap, de dieren, de natuur, de energiebronnen. Dit is de filosofie die hier achter zit. Dus denk maar eens goed na of we dit werkelijk willen.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik vraag me af hoe boerderij erbij komt dat er een brede weerstand is. De meeste burgers spreken zich hierover niet uit. Mensen van milieudefensie en wakker dier e.d. doen dit altijd luid en duidelijk. Maar dat wil niet zeggen dat zij volgens de meerderheid spreken. Mijn mening is dat het tegendeel waar is.

 • no-profile-image

  Menna

  Ik meen in Uithuizen, of Uithuizermeeden zijn een aantal varkensboeren die daar een groot bedrijf willen starten.
  De krant spreekt over een roze invasie en de bewoners hebben een actiecomité opgericht om koste wat het kost te voorkomen dat die bedrijven er komen.
  Er is dus wel degelijk weerstand, ook bij de burgers. Daarom zal het ook niet verkeerd zijn dat LTO aandacht besteed aan de voordelen van grootschaligheid.

 • no-profile-image

  Daan

  Organisaties als Wakker Dier en Milieudefensie zijn de spreekbuizen voor een steeds groter deel van de bevolking. De weerstand tegen de bio-industrie, de schaalvergroting en de manier waarop met dieren wordt omgegaan alsof het producten zijn neemt hand over hand toe. De sector kan dit natuurlijk hardnekkig blijven ontkennen, maar daarmee wordt dat bewustwordingsproces niet gestopt. Dat is namelijk onomkeerbaar.

 • no-profile-image

  Judit

  Zucht.... nog meer martelschuren waar dieren als dingen worden beschouwd en niet als levende wezens. Nog meer landschapsvervuiling. Het platteland met kleine familiebedrijven verdwijnt en maakt plaats voor megabedrijven, waar in steriele afgesloten ruimten zonder daglicht dieren in een zo kort mogelijke tijd worden omgezet in hapklare smakeloze brokken vlees om de hele wereld te voeden vanuit het piepkleine Nederland. Geld stinkt niet, want we hebben immers luchtwassers! De bestaande boerderijen worden opgekocht door rijke juppen en projectontwikkelaars. Leuk voor het toerisme. Tja, het gaat inderdaad de kant op dat de kleine boerenbedrijven geen bestaansrecht meer zullen hebben in Nederland. De melkboer, groenteboer en kruidenier moesten ook wijken voor de grote multinational bedrijven als AH, Dekamarkt, C1000, Aldi enz., waar het vlees supergoedkoop is. Fijn dat LTO hier werk van maakt.

 • no-profile-image

  klein boertje

  100 % mee eens Judit.. ! je mag van mij Minister Presidente van Nederland worden.!

 • no-profile-image

  Karel

  Als partijen als Milieudefensie of Wakker Dier iets roepen, wordt daar door bijv LTO of de Vakbladen meteen bovenop gesprongen en wordt er veel aandacht aan besteed. Dit is bij uitstek gunstig (gratis aandacht) voor dit soort organisaties. Het is hierdoor een zeer klein groepje dat iets aan de kaak kan stellen, maar wat vindt de rest van NL ervan?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.