Home

Achtergrond 318 x bekeken 10 reacties

Verbazingwekkend stil

Gek. Te pas en te onpas roeren dierenactivisten en algemene media zich over (vermeende) misstanden in de veehouderij. Dierziekten zijn vaak de aanleiding, zeker de bestrijding ervan.

Nu (vooral) schapen op grote schaal bezwijken aan bluetongue, blijft het echter duizelingwekkend stil.
Geen Wakker Dier, zelfs geen Kamervragen van Marianne Thieme. Een paar krantenberichten bij de eerste uitbraken, dat is het. Waarom? Wie het weet, mag het zeggen: te lief, te klein, te weinig intensief, geen menselijke oorzaak, geen grijpers of grootschalige ruimingen?
De vreemde paradox is dat grootschalige aandacht de sector voor de verandering wél goed zou uitkomen. Want zelfs op het ministerie lijkt de ziekte niet serieus te worden genomen: ”Er is zich een ramp aan het voltrekken, maar bij LNV zijn er mensen die denken dat het zo’n vaart niet loopt”, stelt de LTO-vakgroep.
In dat beeld past ook het rare besluit om heel Nederland tot 20-kilometergebied te verklaren na de vaststelling van bluetongue in Dronrijp. Natuurlijk is de handel blij, behalve exporteurs in het tot voor kort vrije Noorden, maar verspreiding over het hele land is nu wel heel makkelijk geworden. En dat terwijl de dieren in Dronrijp waarschijnlijk in Brabant zijn besmet...
Dat LTO alles in het werk stelt om vaccinatie mogelijk ten maken is logisch. Als vaccinatie werkt is dat de oplossing. En dat verdient steun.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gino

  Natuurlijk hoor je ze niet. Door het reizen van de mens inclusief huisdieren worden allerlei organismen wereldwijd verspreid. Dit was in het verleden zo, dit is nu zo en dit zal altijd zo blijven. Oplossing:
  Alle dieren enten die gevoelig zijn voor de bepaalde ziekte. Je kunt dan blijven enten tot je definitief vrij bent van de ziekte (kan lang duren).
  Of je kunt ook de ziekte laten verspreiden. Blauwtong veroorzaakt relatief weinig dode dieren. De dieren die overblijven en niet ernstig ziek worden hebben dus voldoende weerstand om de ziekte te overleven. Het is een vorm van natuurlijke selectie.
  Het is ook niet nieuw, want het bestond al langer binnen Europa en was dus een kwestie van tijd voor het naar Noord Europa zou komen.
  De keuze is aan Europa.

 • no-profile-image

  Michel

  Sorry hoor, maar wij boeren zijn altijd nog waakhonden over ons vee en dat doe wij altijd nog verrekte goed!! En sinds wanneer maakt wakkerdier zich zorgen over familiebedrijven ? En je dacht toch echt niet dat ik samen met dat soort volk de rijen sluit ??
  Kom op boeren, wees trots op jullie prachtige bedrijven en laat je niet ontmoedigen door loze kreten van die slaapkop !

 • no-profile-image

  José

  wakker dier uit weidestein wat heb je hier veel tijd in gestoken, vorige keer dat je reageerde kon je alleen maar schelden.
  de boeren uit brabant krijgen weer de schuld, terwijl ze getest vrij waren van blauwtong toen ze brabant verlieten.
  wij wonen in brabant en hebben ook nog steeds geen blauwtong.

 • no-profile-image

  Leo Dorresteijn

  Waarschijnlijk speelt "vakantie " hier een hoofdrol. Wij hebben zelf toch belangenbehartigers. Ga geen beroep doen op partijen die niet verder komen dan (kamer)vragen stellen .

 • no-profile-image

  Arjen Dijkstra

  Laten we hopen dat het relatief stil blijft. Als agrisector moeten we ons realiseren dat het voortdurend in het nieuws zijn van veeziekten ons veel imago schade oplevert en knabbelt aan de "license to produce".

 • no-profile-image

  Dorien

  Wakker Dier uit Weidestein ze vragen hier aandacht voor de schapen. Je weet wel die wollige beestjes op de hei, niet om de grote stallen. Tegenwoordig ook als grazers aktief voor diverse gemeenten. Wat de kamervragen betreft ze zouden er goed aan doen de partij die de vraag stelt moet ook de kosten die hiermee gemoeid zijn betalen.

 • no-profile-image

  Judit

  Het Agrarisch Dagblad vergist zich. Marianne Thieme had vorige week, 23/08/07 al kamervragen gesteld over de bestrijding van Blauwtong omdat ze blijkbaar zeer begaan is met het lot van al die schapen die op dit moment ernstig lijden, terwijl vaccinatie nog steeds uitblijft.
  Het ministerie kijkt ondertussen werkeloos en machteloos toe hoe de ziekte om zich heen grijpt en inmiddels al in heel Nederland is gesignaleerd. Er zijn geen medicijnen tegen de ziekte en het lijden van een besmet schaap kan alleen met pijnstillers worden verzacht. Verder is het afwachten of het schaap de ziekte zal overleven. In ongeveer 40% van de ziektegevallen gaat het schaap dood. Voor schapen en schapenhouders een nachtmerrie, want het is verschrikkelijk om een dier te zien lijden zonder iets te kunnen doen. Hoewel dierenbeschermers, de sector, hobbydierenhouders en burgers aandringen op het nemen van maatregelen om te voorkomen dat nog meer dieren ten prooi vallen aan het virus, komt minister Verburg vooralsnog niet verder dan dat zij het onderzoek wil afwachten. Een teleurstellend gebrek aan daadkracht, typerend voor de afgelopen 200 dagen dat Verburg in het ministerszadel zit. Door die afwachtende houding lijden en sterven duizenden schapen dit jaar en is er nog steeds geen zicht op een oplossing.

 • no-profile-image

  José

  je hebt groot gelijk dorien, pvdd heeft ervoor gezorgd dater door al die vragen tonnen aan euro's verloren zijn gegaan

 • no-profile-image

  EEN WAKKER DIER

  De waakhonden over het wel en wee van het vee,
  zijn heel druk voor u boeren in de weer, om de biofabrieken tegen te houden.
  Daarbij is ook deze keer uw onvoorwaardelijke steun dringend nodig.
  Dit keer gaat het om het overleven van de kleine, middelgrote en zelfs grotere boeren.
  De overheid wil overproduktie, dan en alleen dan, is zij en ook uw leverancier, alsmede uw afnemer, er zeker van dat zij de prijs van uw produkt laag kunnen houden!
  Als U met uw familiebedrijf niet voor een keer een gelegenheidscoalitie durft aan te gaan met wakkerder dieren , dan is het voor u binnen enkele jaren over en sluiten!
  Wij de waakhonden van de consument, krijgen het dan een stuk gemakkelijker, wij hoeven ons nog maar op een hondertal superbiofabrieken te concentreren.
  KOM IN VERZET!
  DOE HET NU, HET IS AL KORTER DAG DAN U DENKT.
  DE SUPERMEGAGIGABIOFABRIEKEN GAAN U -GEWONE MAN- DE KOP KOSTEN!!!
  Dit diertje is al lang wakker, thans is het voor jullie de hoogste tijd om ook wakker te worden.
  SLUIT DE RIJEN !!!!

 • no-profile-image

  schapie

  Na de steen goede actie alle scrapie het land uit nu de volgende actie op touw zetten alle bluetongue het land uit.
  Uitsluitend dieren met de genotypering ARQ/ARQ zijn ongevoelig .............. in Lelystad hadden ze dit genotype toch nog op voorraad ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.