Home

Achtergrond 195 x bekeken

'Teler houdt te weinig over met huidige pachtprijzen'

De pachtprijzen voor fruit zijn te laag. Telers die tegen het huidige niveau fruit verkopen van het hout, houden daar te weinig aan over.

Dat zegt Rien van Doorn, voorzitter van de coöperatie van Fruitmasters. "Ik kan me niet voorstellen dat ze daar nog iets mee verdienen."
Volgens Van Doorn bieden de handelsbedrijven lage bedragen omdat ze vorig jaar verrast werden door de mindere kwaliteit. Nu is de kwaliteit beter en de maten groter. De afzetkansen zijn beter, zeker door het mislukken van de oogst in Oost-Europa.

Een woordvoerder van handelsbedrijf Blijderveen uit Ingen zegt dat de prijzen juist boven het niveau van vorig jaar liggen. Voor peren zijn de prijzen wel relatief laag, na het slechte seizoen. "Er zijn nu ook meer peren." Rondvraag leert dat de prijzen voor het verpachte fruit tussen de 25 en 30 cent per kilo liggen.

Volgens de woordvoerder van Blijderveen is vorig jaar met de pacht van fruit niets verdiend. "Maar dat geldt voor de hele fruitsector. We hebben een hoop werk verzet, maar krijgen te weinig voor het product."

Volgens de woordvoerder is er de afgelopen jaren weinig verschil geweest in opbrengstprijs tussen pachten en afzetten via de veiling. Dat blijkt wel uit de groep telers die steeds wisselt tussen afzet via de veiling en verpachten.

"Je moet niet vergeten dat een veiling koelt, sorteert en transporteert voor de leden. De teler houdt de kans dat hij uiteindelijk minder overhoudt." Blijderveen koopt fruit van een vaste groep telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.