Home

Achtergrond 164 x bekeken

Spaanse telers delen tomaten uit

De telersbond van kleine telers en veeboeren in provincie Granada (UPA) deelt vandaag 5.000 kilo tomaten uit in het centrum van de stad als protest tegen de lage prijzen.

De telers willen hiermee de noodklok luiden voor de lage prijzen die al lange tijd onder de kostprijs liggen. Hoewel de fysieke opbrengst dit seizoen naar verwachting ruim 50 proecnt hoger zal uitkomen, zal de omzet bij voortzetting van dit prijsniveau 35 procent lager uitkomen dan vorig jaar, waardoor 'de sector naar de donder gaat'.

De tomatenprijzen liggen grotendeels tussen 10 en 15 cent per kilo, terwijl de kostprijs volgens UPA 0,25 euro per kilo is. Met de actie protesteren de telers ook tegen de hoge marges in het handelskanaal. 'Terwijl tomaten aan de plant blijven hangen omdat het niet loont ze te plukken, betalen de consumenten 1 tot 1,50 euro per kilo bij de verschillende verkooppunten.'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.