Home

Achtergrond 385 x bekeken

Provincie moet besluit nemen over mega-stallen Uithuizen

De provincie Groningen moet binnen zes tot acht weken een besluit nemen over de milieuvergunning voor de bouw van twee grote varkensstallen van tussen de zes en zevenduizend varkens in Uithuizen in de gemeente Eemsmond.

Dat stelt advocaat Johan van Groningen van de varkenshouders die de stallen willen bouwen. Tegen de bouw is groot verzet van de omwonenden.Tot maandag loopt de procedure waarbij omwonenden hun zienswijze op de voorlopige milieuvergunning kenbaar kunnen maken.

Daarna moet de provincie een besluit nemen en al of niet een definitieve milieuvergunning afgeven. Van Groningen verwacht dat de milieuvergunning er komt. Het is ook al wel duidelijk dat de omwonenden vervolgens in beroep zullen gaan. De Raad van State moet dan een definitief oordeel vellen.

De plannen voor de bouw van varkensstallen in Uithuizen dateren al van tien jaar geleden. Vier varkenshouders uit Zeeland vroegen een milieuvergunning aan voor de bouw van vier varkensstallen op vier verschillende locaties.

De gemeente was tegen de verlening van een vergunning, maar werd teruggefloten door de Raad van State. Eén van de locaties is inmiddels verkocht aan het bedrijf Alta van Wijnand Pon.

Of registreer je om te kunnen reageren.