Home

Achtergrond 239 x bekeken 4 reacties

Proef op de som

Er wordt MKZ geconstateerd in Engeland en minister Verburg stelt een vervoersverbod in voor Nederland.

In de gepubliceerde regeling zie ik niets staan over de duur van het vervoersverbod. En dat vind ik verontrustend.

Destijds heeft het bedrijfsleven ingestemd met harde maatregelen aan het begin onder de voorwaarde dat de overheid de eerste 72 uur zou benutten voor het noodzakelijke onderzoek. Met andere woorden: een maximale inspanning van het bedrijfsleven om gedurende 72 uur alles stil te leggen en een maximale inspanning van de overheid om in die periode duidelijkheid te krijgen.

Het bedrijfsleven heeft haar I&R-systeem prima voor elkaar en dus heeft de minister aan die periode voldoende om de transporten na te gaan. Dat is immers ook de bedoeling van het I&R-systeem.

Ik vind dat de overheid tot dinsdagmiddag half drie de tijd heeft. Is er dan geen klaarheid, dan begint in mijn ogen het boertje-pesten van de ambtenaren. En ook vind ik dat als om dinsdagmiddag half drie niets verontrustends gevonden is, het vervoersverbod met onmiddellijke ingang opgeheven moet worden.

Dus de minister en haar ambtenaren kunnen nu laten zien wat ze waard zijn. En ik neem aan, dat ze niet dezelfde fouten willen maken als bij de vorige MKZ-periode. Ik was en ben nog steeds van mening dat er toen in Kootwijkerbroek nooit MKZ is geweest. En als het er toen wel is geweest dan hebben alle voorzorgsmaatregelen van destijds ook geen enkel nut gehad.

Overigens bereiken mij berichten uit Engeland dat het virus geïdentificeerd is en dat deze stam gewoonlijk gebruikt wordt in laboratoria bij de ontwikkeling van vaccins. Hij zal toch niet ontsnapt zijn?

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vos

  Dag Wien, kun je dergelijke dingen vragen van de regering? Al heeft het bedrijfsleven de zaak redelijk op orde, er loopt heel veel hobbymatig rond en dat vormt een zker zo groot gevaar. Als de de sfeer in Engeland proeft weet je ook hoe de angst daar weer heeft toegeslagen. Gelukkig valt het mee (18/8) Toch denk ik dat de overheid bepaalde vrijheden moet houden om, hierin na wijs beraad met het bedrijfsleven, de juiste beslissingen te nemen.
  Jan.

 • no-profile-image

  hobbydierhouder

  Vaccin tegen dat labo MKZ virus moet op de plank liggen. Kan Merial dat gelijk testen. Hoe anders? Er wordt toch niet gevaccineerd tegen veeziektes, vraag me af waarom pharmaceuten zich daar nog mee bezighouden.
  Denk niet dat de ambtenaren in Den Haag met het afkondigen van een stand still en die langer laten duren omdat niet alles boven water is dan 72 uur dat zien als boertje pesten.
  Ambtenaren zijn nou eenmaal een trage diersoort. En ze nemen nooit hun verantwoordelijkheid. Kunnen daar ook niet op aangesproken worden. Dus nemen het zekere voor het onzekere en graven gaten om hun kop in te kunnen steken als het fout loopt.
  Dat I&R systeem kan nu z'n nut bewijzen. Vraag me af of dat ook gekoppeld zit aan andere Europese landen, dus onderling.
  Vee heeft vaak een hele european tour gemaakt voordat het op z'n plek staat. Dat komt door allerlei EU subsidies en regeltjes.
  Kootwijk was een raar geval. Maar als er paniek heerst maken ze gewoon alles af.

 • no-profile-image

  aidan

  Die Wien toch,die had het in zijn tijd vast veel beter gedaan

 • no-profile-image

  Gino

  Je gaat toch geen productielocatie van virussen bouwen midden in een gebied met veel vee?
  Als deze fabrikant dit wel heeft gedaan dan weet je van te voren dat zoiets kan gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.