Home

Achtergrond 213 x bekeken

Kwaliteit aardappelen goed ondanks problemen

Hoewel op veel percelen phytophthora aanwezig is, ziet de aardappeloogst er prima uit.

Wel wordt er van alle kanten gewaarschuwd voor natrot en verspreiding van phytophthorasporen. Bovendien rijpt het gewas erg snel af.

"De phytophthoradruk blijft, maar is wel onder controle", zegt Aldrik Venhuizen, hoofd techniek afdeling akkerbouw. "Nu richten we de aandacht op goede knolbescherming. Sporen kunnen, zeker bij neerslag, makkelijk bij de knollen komen. Die partijen vragen extra aandacht." Het gewas rijpt snel af. "Het loof is op zijn retour", zegt Venhuizen. "Als er tonnen onder zitten is dat niet erg."

Wim van de Ree van Nedato concludeert vanuit de proefrooiingen dat het een krappe gemiddelde opbrengst gaat te worden. "De gewassen slijten best hard", merkt hij op. "De kwaliteit is goed. Het zijn grove aardappelen met hoge onderwatergewichten. En hier en daar zit een rotje in de grond."

Jan van Hoogen van Agrico ziet ook veel gele velden. "Normaal worden ze in de tweede helft van september doodgespoten. Het lijken wel goede aardappelen te zijn. Door het harde groeien is een aantal aardappelen wat hol. Hoe groot het phytophthoraprobleem is, weet je pas als ze in de schuur liggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.