Home

Achtergrond 197 x bekeken 2 reacties

Graanoogst gemiddeld ruim 20 procent lager

De opbrengst van graan valt nog meer tegen dan verwacht.

De oogst is overal zo goed als klaar. De kwaliteit is re­delijk, met hectolitergewichten tussen de 70 en 75, iets lager dan normaal.

Tom van der Meer, verkooplei­der van coöperatie CZAV: "De kwaliteit van het graan is prima. Die wordt ook niet minder, want het was nog niet rijp." De totale opbrengst noemt Van der Meer 'zeer matig'. Dat voor­spelde hij al eerder in het seizoen. "We oogsten 25 tot 30 procent min­der per hectare. Dat geldt voor zowel tarwe als gerst. Eerst dach­ten we dat het 15 tot 20 procent minder zou zijn." De opbrengst is gemiddeld rond 7 ton per hectare. "Vorig jaar haalden we ruim 9 ton graan van een hectare."

In het zuiden van het CZAV-ge­bied is beter graan geoogst dan bovenin, in Zuid-Holland en Bra­bant. Van der Meer: "Wat opvalt is dat sommige hoekjes van perce­len zo nat waren dat de combine er niet bij kon."

De tarweoogst in het midden en noorden van het land is 20 tot 25 procent lager dan het meerjarig gemiddelde. Dat zegt Aart den Bakker van Agrifirm. "We heb­ben 90 tot 95 procent van de oogst binnen", meldt de teeltspecialist. Hoewel de opbrengsten laag zijn, is de kwaliteit redelijk goed. "Er zit weinig schot in."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  graanboer

  Nou dhr Melis wij hebben er mest opgereden maar het komt ook door andere factoren zoals veel te veel regen
  dat de opbrengst zo tegen viel!

 • no-profile-image

  m.melis

  graan oogst 20 % lager hoe komt dat ik denk dat er teweinig aan dierlyk mest is uit gereden hoe beter dat de grond is bemest zoveel meer graan dat je krygt

Of registreer je om te kunnen reageren.