Home

Achtergrond 285 x bekeken 9 reacties

Wie durft zijn nek uit te steken?

Al jaren ben ik ervan overtuigd dat we als boeren een erg zwakke positie hebben als het gaat om de prijsvorming van onze producten.

Wij zetten de prijs niet. Wij produceren wel, maar het zijn onze afnemers (of misschien de volgende schakel) die onze prijs bepalen. Wij bieden onze producten niet te koop aan voor een vooraf vastgestelde prijs. In het beste geval deelt de afnemer van tevoren mee wat hij voor het product wil geven. En als dat tegenvalt, kunnen we in sommige gevallen het product nog even 'vasthouden'. Maar in andere gevallen geven wij het product gewoon mee en wachten de afrekening af. Het woord zegt het al: de afrekening. Wij sturen geen nota, maar we worden afgerekend. Letterlijk en figuurlijk.

Dat onze positie op de markt zwak is, wordt steeds duidelijker. Juist nu de economie in alle delen van de wereld in de lift zit en de vraag naar grondstoffen stijgt (er is schaarste), zou je verwachten dat boeren en tuinders hogere prijzen voor hun producten kunnen ontvangen. Maar een hogere prijs kun je alleen afdwingen als je een positie op de markt hebt. En dat hebben we als boeren niet. Die positie hebben we weggegeven aan de coöperaties en de grote multinationals. Wat dat betreft is onze positie te vergelijken met die van de boeren op de grote koffieplantages: zetboeren voor enkele giganten. Niet wij, maar diegenen die ons in de valkuil van de keten hebben gemanoeuvreerd, gaan er met de winst vandoor.

Ook de tuinders hebben hun machtpositie opgegeven: de veiling is afgeschaft.Marktmacht komt niet vanzelf. Dat moet georganiseerd worden. Op onze coöperaties hoeven we niet meer te rekenen. Ook niet op onze eigen Rabobank. Ooit opgericht door boeren uit welbegrepen eigenbelang, zijn zij verworden tot ondernemingen, waarin niet meer het boerenbelang voorop staat. Eigenlijk zouden onze belangenbehartigende organisaties hierin het initiatief moeten nemen. Maar doorgaans houden die zich wel met vele zaken bezig, maar niet met de belangrijkste vragen rondom prijsvorming. Een gunstige uitzondering hierop is de Dutch Dairy Board. Of dat initiatief slaagt, is nog de vraag maar zij proberen het in ieder geval.

Ik ben ervan overtuigd dat, nu er wereldwijd een groeiende en koopkrachtige vraag is naar grondstoffen zoals voedsel en energie, de tijd rijp is voor het terugwinnen van de marktpositie door boeren en tuinders. De vraag is alleen? Wie durft zijn nek uit te steken? Wie kan het organiseren?

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  P de boer

  Neem contact op met de al jaren actief zijnde KLB.
  Deze mensen hebben kennis en know how hieromtrent in huis.
  Vraag adres op bij AGD.

 • no-profile-image

  dick lagerweij

  het bericht van Wien van de Brink is mij uit het hart gegrepen, niets aan toe te voegen.
  Telers zullen zich per teelt opnieuw moeten clusteren,alleen het ontbreekt on aan Napoleons. Er zijn best wel mensen die dit kunnen, maar die hebben al zoveel petten op, dat je er ook niets aan heb.Dus in die groep moeten we het niet zoeken.Er zal van onderaf een bundeling van telers moeten plaatsvinden, om te voorkomen dat de onderenemende producenten niet als moderne slaven gebruikt zullen blijven.Zo'n discussie opgang brengen als deze is mogelijk het begin.

 • no-profile-image

  Jan Brok

  In de pluimveesector is dat precies zo, maar daar heeft een groep van 15 pluimveehouders het initiatief genomen om op een bepaalde tijd een hoeveelheid scharreleieren uit de markt te halen en collectief bij de eierverwerkende industrie af te zetten. Er hebben nu al ruim 100 pluimveehouders zich aangemeld met meer dan 4 miljoen kippen. Dit gebeurt onder de naam WakkerEI voor meer informatie daarover kijk op

  www.wakkerei.nl

  "Voor de pluimveehouders, neem contact op met de regio contactpersonen"

 • no-profile-image

  Lies

  U hebt vokomen gelijk,Nu gaat het alleen nog om een sterke man die het waar maakt. Dus wie wil als managertje die zaak opzetten. Het is inwerkelijkheid werk voor de landbouw organisaties, Maar die zijn waarschijnlijk te zwak om zo iets uit te voeren of op poten te zetten.

 • no-profile-image

  Japie

  Wordt lid van DDB, dit is de organisatie die het voor elkaar zal krijgen dat de melkprijs door de boeren wordt bepaald en niet door de cooperaties en grote multinationals!!!!

  www.ddb.nu en meld je aan!

 • no-profile-image

  Ries Wiering

  Vooraf dient een prijs afgesproken te worden en daarna gaan we pas produceren. Wij boeren doen het al jaren andersom: er zit melk in de tank, en we zijn al blij als het opgehaald wordt. Dus meld je aan bij de DDB en wordt lid. Dan kunnen we met z´n allen de prijs zelf bepalen.

 • no-profile-image

  Gin

  Vrije markteconomie = vraag en aanbod
  indien aanbod > vraag = prijs slecht
  indien vraag > aanbod = prijs goed
  indien vraag > aanbod en geen vrije markt (grote integraties, cooperaties etc.) dan alleen goede prijs als de grote organisaties dat toelaten. Bij cooperaties profiteert het lid nog mee bij grote prive integraties profiteren de aandeelhouders.

 • no-profile-image

  van Basten

  Geachte heer Van den Brink,

  Deze stelling staat als een huis. Al enige tijd ben ik donateur van de Stichting Varkens in Nood en deze heeft recentelijk een campagne gestart tegen het prijsstunten met kiloknallers door de supermarkten. Supermarkten gaan onverantwoord om met hun invloed op het prijspeil van vlees, ten koste van boeren- en dierenwelzijn.

  Vriendelijke groeten,

  Dhr. J.J. van Basten

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  de vergelijking met koffie boeren is een goede het grote geld wordt gemaakt op de brandereien dus moeten ze zelf waarde toevoegen aan hun grondstof,of snap je het niet? volgens mijn waarneming is dat met jouw al ruim 30 jaar het probleem.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.