Home

Achtergrond 265 x bekeken

Vogelgriep in Europa: afschermplicht pluimvee vanaf 5 juli

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt met ingang van donderdag 5 juli een afschermplicht in voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop. Zij doet dit naar aanleiding van verschillende vondsten van het vogelgriepvirus H5N1 in Europa.

Voor hobbydierhouders geldt nog steeds het advies om vogels af te schermen. Watervogelhouders met veel land lopen het grootste risico. Door de omvang van het terrein is hier de meeste kans op introductie van het virus. Het is lastig is watervogels af te schermen. Het advies is dan ook om dieren goed in de gaten te houden en zodra verschijnselen van de dierziekte zich voordoen, actie te ondernemen.

De laatste bevestiging van een uitbraak is een wilde vogel in de buurt van Metz in het noordoosten van Frankrijk. Gevaccineerd pluimvee mag gewoon buiten lopen. Het virus vertoont een grillig verspreidingspatroon en het is nog niet duidelijk waar het virus vandaan komt. Verburg wil elk risico uitsluiten en stelt daarom een afschermplicht in om te voorkomen dat er vogelgriep in Nederland opduikt.

Er zijn eerder uitbraken van vogelgriep bevestigd in Tsjechië (op twee commerciële bedrijven, namelijk bij een kalkoenhouderij en een vleeskuikenhouderij), op drie plaatsen bij wilde vogels in Duitsland (Neurenberg, Leipzig, en Thuringen), en nu dus in Frankrijk.

Minister Verburg volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Zodra het mogelijk is, trekt zij de afschermplicht zo snel mogelijk weer in.

Lees ook: Alsnog compensatie voor mkz-schade

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.