Home

Achtergrond 244 x bekeken 2 reacties

Vlees politiek probleemartikel

Vlees eten raakt in de taboesfeer want de productie zou teveel problemen veroorzaken.

Politici die op de laatste dag voor het zomerreces tussen de middag wat lekkers willen smikkelen hebben tegenwoordig de keuze tussen twee barbecues. De traditionele barbecue is in de besloten tuin van perscentrum Nieuwspoort. Daar trakteren de Productschappen Vee, Vlees en Eieren traditiegetrouw op geroosterde kippenpoten, sateetjes en lamsboutjes. Het is de natuurlijke habitat voor de vleeseters.

De 'alternatieve' barbecue is op het plein voor de ingang van de Tweede Kamer. Daar worden vega- en notenburgers en allerlei andere plantaardige happen uitgeserveerd door Milieudefensie en de vegetariërsbond.

Het bezoek aan een van de twee, of allebei, zegt alles over iemand voorkeur. Marianne Thieme van de Partij van de Dieren, Femke Halsema van Groen Links en Milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA) gaan vegetarisch al vindt Femke vlees ook best lekker, vertrouwt zij Geen Stijl toe. Zij mijden het vleesfeest van de productschappen. Politici van de CDA en VVD zijn daar juist wel 'vaste klant’. En 'voedselminister' Verburg laat zich diplomatiek op beide barbecues zien laat zich en gaat samen op de foto met chef-kok Huub Oudshoorn.

Minder vee, minder problemen

De twee barbecues markeren de scheiding tussen politici die tegen en voor vlees zijn. Opvallend van het voorbije politieke seizoen vond ik de vele debatten waarbij vleesconsumptie als een verwerpelijke gewoonte ter discussie wordt gesteld. De productie van vlees kost veel grond, water en energie en wordt daarom schuldig medeplichtig verklaard aan de milieu- en klimaatproblemen van deze wereld. Zo mondde een Kamerdebat over duurzame bioenergie deze week nog uit in de stelling dat de wereld de steeds schaarsere grond en water beter kan gebruiken voor de teelt van energiegewassen dan voor veevoer.

De nu afgesloten periode is in de Kamer heel veel gesproken milieu en welzijn en gezondheid van dieren. Daarbij valt steeds meer op dat SP, GroenLinks en PvdD iedere keer de discussie versmallen tot de sanering van de veestapel. Vogelpest? Halveer de pluimveestapel. Mestoverschot? Weg met koeien en varkens. Ammoniakuitstoot: ieder probleem opgelost met minder dieren. Diergezondheid? Komt van zelf goed met minder dieren? Biobrandstoffen: stop met de teelt van veevoer. Reconstructie zandprovincies? Zou bij ingekrompen veestapel helemaal niet nodig zijn.

Enfin, van deze goedkope oplossingen zijn we tot eind augustus even verlost. Maar daarna komen in volle vaart terug.

« vorige | volgende »

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  corrie

  Het is niet fraai wat Marinne Thiemen beweert,dat vlees slecht is. Soja producten geteelt in derde landen die zijn genetish gemanupileert en daarvoor worden hele bossen voor gekapt, hoezo schadelijk voor het milleu????

 • no-profile-image

  Berend Oevermans

  Jammer dat Thieme en consorten niet begrijpen dat de veehouderij van een enorme afvalstroom uit de voedingsmiddelen industrie hoogwaardige produkten produceert in de vorm van vlees, eieren en zuivel.
  Daarnaast is niet alle grond geschikt voor akker of tuinbouw. Een groot deel van Nederland is bijvoorbeeld alleen geschikt voor gras, waarvan de Nederlandse (melk)veehouderij hoogwaardig vlees en zuivel produceerd.
  Baktarwe wordt niet verwerkt in veevoer. Goede kwaliteit brouwgerst wordt alleen gebruikt door bierbrouwerijen. De rest is alleen geschikt voor veevoer.
  Dit zou meer in de discussie betrokken moeten worden. Dat mensen als Thieme buiten de realiteit leven blijkt wel als ze de economie en werkgelegenheid van 200.000 mensen schijnbaar negeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.