Home

Achtergrond 418 x bekeken

Tussenarrest Wet Herstructurering Varkenshouderij

Het gerechtshof van Arnhem oordeelt dat de Staat alle schade moet vergoeden van een buitensporig getroffen ondernemer door de Wet Herstructurering Varkenshouderij (WHV). Middels proefprocessen probeert de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) de nadelige gevolgen van deze wet aan te tonen en vergoed te krijgen.

Het Hof in Arnhem heeft op 3 juli jl. opnieuw een tussenarrest gewezen na het eerdere tussenarrest van 29 augustus 2006 in de procedure die de NVV heeft aangespannen tegen de Staat in verband met de in 1998 ingevoerde Wet Herstructurering Varkenshouderij. Het NVV stelt dat de Staat via deze wet varkenshouders zonder vergoeding productierechten heeft afgenomen.

Met het huidige tussenarrest bevestigt het Hof dat één van de door de NVV naar voren geschoven speerpuntbedrijven in deze procedure door het onrechtmatig handelen van de Staat recht heeft op het vergoeden van alle geleden en nog te lijden schade. Voor een ander speerpuntbedrijf heeft het Hof bepaald dat een getuige-deskundige moet vaststellen wat de hoogte is van het vermogensverlies op de in 1994 door deze ondernemer aangekochte productierechten.

In het arrest van 29 augustus 2006 bepaalde hetzelfde hof dat de staat mag korten op de varkensrechten zonder schadevergoeding, zolang er geen sprake is van buitensporig nadeel voor een varkenshouder. Hierover berichtte Agrocount in september van dat jaar.

Lees ook Staat mag varkensrechten afnemen
Meer informatie De volledige uitspraak van het Hof in Arnhem, 3 juli 2007
Meer informatie De volledige uitspraak van het Hof in Arnhem, 29 augustus 2006

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.