Home

Achtergrond 180 x bekeken

Mens beïnvloedt regenval

De mens heeft het afgelopen decennium de wereldwijde regenval beïnvloed.

Het Noordelijk halfrond is daardoor natter dan natuurlijk kan worden verklaard. Dat blijkt uit een Canadese studie dat het gezaghebbende Britse vakblad Nature publiceert.
De wetenschappers van Environment Canada vergeleken verschillende klimaatsimulaties met veranderingen in de neerslagverdeling. De onderzoekers baseren zich daarbij op cijfers die het Global Historical Climatology Network verzamelde van 1925 tot 1999.

Natuurlijke patronen in neerslagverdeling bleken, anders dan broeikasgassen, de daadwerkelijke veranderingen niet te kunnen verklaren. Uit het onderzoek blijkt dat met name het klimaat van het Noordelijk halfrond maar ook de tropen natter zijn geworden door de uitstoot van CO2.

Of registreer je om te kunnen reageren.