Home

Achtergrond 171 x bekeken

Marktordening in mottenballen

De roep om het afschaffen van EU-marktordening is overtrokken. De wereldmarkt is niet altijd mooi.

De wereldmarkt haalt Europa in. Dat is de conclusie als je kijkt naar de huidige marktsituatie in de akkerbouw en melkveehouderij. Graan- en melkprijzen schieten omhoog onder invloed van een groeiende vraag onder meer vanuit Azië en concurrentie door de teelt van energiegewassen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is deze marktsituatie een blijvertje, in ieder geval tot 2016

Gevolg van deze situatie is dat de Europese Commissie maatregelen tot marktordening versneld op nul zet. Restitutie voor diverse zuivelproducten staat al maanden op nul. En vorige week maakte landbouwcommissaris Fischer Boel bekend de verplichte braaklegging voor granen snel op 0 procent te willen zetten.

Gevolg is ook dat boeren, verblind door de sterk aangetrokken prijzen, roepen dat het gehele EU-landbouwbeleid overboord gezet moet worden. Een overtrokken reactie. Allereerst omdat zich op die wereldmarkt iets kan voordoen waar ook de OESO geen rekening mee heeft gehouden, waardoor de prijs instort. Ten tweede betekent het afschaffen van EU-marktordening niet dat vrijheid-blijheid resteert. Juist vorige week rapporteerde een stuurgroep van LNV dat milieu voor de melkveehouderij de komende jaren dé remmende factor wordt.

Toch moeten er nog wat marktondersteunende EU-maatregelen weg. Zoals de melkquotering. De quotumprijs is al flink gedaald, maar 73 cent per kilo melk is nog steeds een onnodige belasting. Waar het om gaat is dat in de marktordening alleen daar ingegrepen moet worden waar de boer er last van heeft. Daar waar hij niet volop kan profiteren van de positieve wereldmarkt. Dat is wat anders dan alles afschaffen. Zolang boeren geen last hebben van EU-marktordening, is er niets op tegen die in de mottenballen te zetten. Dan is ze snel te activeren als de markt tegenzit.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.