Home

Achtergrond 229 x bekeken 1 reactie

FNLI waarschuwt voor duurdere levensmiddelen

Levensmiddelen als brood, pasta, plantaardige olie en zuivelproducten dreigen duurder te worden als gevolg van scherp gestegen grondstofprijzen.

Daarvoor heeft de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) vandaag gewaarschuwd.

De prijzen van tarwe zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 35 procent gestegen, die van zuivelproducten met de helft en die van zonnebloemolie met ruim een kwart. Dat komt onder meer door extreme weersomstandigheden in gebieden waar deze grondstoffen worden verbouwd. Ook heeft de explosief toenemende vraag uit Aziatische groeimarkten een prijsopdrijvend effect, aldus de FLNI.

Daarbij speelt de sterk stijgende vraag naar biologische brandstoffen een rol. De Europese Unie bijvoorbeeld verplicht fabrikanten van benzine en diesel 5,75 procent plantaardige olie bij te mengen. De topman van Nestlé, 's werelds grootste voedingsmiddelenconcern, waarschuwde eerder deze maand al voor wereldwijde prijsstijgingen, mede door de stijgende vraag naar biobrandstoffen.

"De situatie op de grondstoffenmarkt baart ons zorgen'', zegt FNLI-directeur Philip den Ouden. "Deze stijging kan niet doorgaan zonder gevolgen. Onze kostprijzen stijgen snel. Uiteindelijk zullen we die kosten moeten goedmaken''.

Volgens de federatie blijkt uit recente rapporten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de VN-voedselorganisatie FAO dat de prijzen van grondstoffen de komende jaren zullen blijven stijgen. De gevolgen daarvan voor de consument kunnen niet langer uitblijven, aldus de FNLI.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Örjan

    Ik heb ze nooit horen klagen toen de graanprijzen kelderen van dik 25 eurocent in de jaren 80 tot de 10 cent per kg van de laatste jaren. De prijzen zijn niet hoog, ze zijn minder laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.